България е напът да загуби над 80 млн. лв. по рибарската програма

България е напът да загуби над 80 млн. лв. по европейската програма „Рибарство и морско дело 2014-2020 г.“. Това показва анализът на Българския фермерски съюз, който е част от европейската организация „Копа – Коджека“. Причината е в забавеното разглеждане и изплащане на средства по програмата от управляващия орган – дирекция „Морско дело и рибарство“, през последните 2 години, обясни Георги Стоянов, председател на БФС.

„Краят на програмния период е след 4 месеца и опасността от загубата на европейски пари е огромна“, подчерта той. Стоянов ще запознае със ситуацията новия екип на Министерството на земеделието и храните, за да може да вземе бързи и адекватни мерки. Предишното ръководство на ведомството при служебното правителство също е било наясно с проблема още през февруари тази година.


От справка в ИСУН се вижда, че реалният процент на изплатени средства е 59% към днешна дата. На Комитета по наблюдение на програмата през март 2023 г. са докладвани 76% изплатени средства, кое е вярното?!, коментира Георги Стоянов. Това поставя под въпрос истинността на информацията, представена пред участващите и рискът към момента е над 40% от средствата да не бъдат усвоени, ако няма конкретен план. Тези 40% от програмата са над 80 млн. лв.

„Ние питаме дали са верни процентите на договаряне и процентите на плащане и ще бъдат ли разплатени 40% от програмата до края на годината?! Очевидно някои експерти в МЗХ се опитват да заблуждават и министър Кирил Вътев. Никой не знае какъв е планът за спасяването на средствата и кой е виновен за това бездействие и въобще имали „екшън план“ да се излезе от тази ситуация“, посочи Георги Стоянов. Според него някой прикрива риска от загубата на европейските средства.

Съгласно протокол от първото заседание на Комитета за наблюдение на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 г., са докладвани договорени 164 млн. лв. и изплатени 124 млн. лв.

Всичко това води до съмнението, че подаването на невярна информация е с цел докладване на завишени проценти на договаряне и изпълнение по ПМДР 2014-2020 г. Възниква въпросът как ще бъде гарантирано изпълнението на последно сключените договори по мярка 5.4 „Преработване на продуктите от риболов и аквакултури” видно от съобщението на програмата от 1 август 2023 г. след като времевия диапазон за изпълнение и отчитане на подписаните договори е до 30 ноември 2023 г., т.е. след 4 месеца?!

Вижте още:

Годишните награди на b2b Mediaсе проведоха за десети път и се утвърдиха през годините като място за най-иновативните идеи, за отговорните бизнеси и предприемачи и за кампаниите с каузи.Голямата награда за...

Покрай новините за невъзможността за съставяне на редовно правителство, продължаващата войната в Украйна и други кризи, като че ли никой не обърна...