Защо Италия реши да облага допълнително печалбата на банките

Италианското правителство на Джорджа Мелони разтърси пазарите с новината, че налага извънреден данък върху свръхпечалбите на банките. Решението предизвика спад на акциите на кредиторите, като оценките на двете най-големи банки в страната - Intesa Sanpaolo и UniCredit - се понижиха с между 6 и 9% в рамките на деня във вторник.

Кабинетът обоснова неочакваната мярка с високите печалби, които финансовите институции генерират от нарасналата разлика между лихвите по кредитите и тези по депозитите. Събраната сума ще се използва за подкрепа на домакинствата, чиито вноски рязко скочиха през последната година, съобщава Financial Times.


Предвиденият данък е в размер на 40% върху извънредните печалби, а прагът за налагането му ще зависи от разликата между нетния лихвен доход през 2021 г. и годината с по-високо ниво измежду 2022 и 2023 г., става ясно от публикувания законопроект. Банките ще бъдат засегнати, ако нетният им доход от лихви за въпросната година надхвърля с 5 или 10% нивото от 2021 г. За да влезе в сила предложението, трябва да бъде одобрено от парламента в срок от 60 дни.

Вижте още:

На 30 септември в „Пирин Голф и Кънтри Клуб“ край Банско Американският университет в България (АУБ) събира свои приятели и поддръжници на целодневен благотворителен голф...