Разместване на пластовете в банковия сектор у нас

След официалното юридическо вливане на Кей Би Си банк (бившата Райфайзенбанк) в ОББ, вече българското подразделение на белгийската KBC официално зае номер 1 по активи с почти 31.4 млрд. лв. Дистанциите в челната тройка обаче са минимални, което вещае изострена конкуренция с ДСК (30.6 млрд. лв.) и Уникредит Булбанк (29.9 млрд. лв.).

Пощенска банка също е напът да приключи поредна консолидация, като вече портфейлите на придобития от нея клон на BNP Paribas Personal Finance са прехвърлени в баланса ѝ. Дори и така обаче тя с нейните 17.9 млрд. лв. активи остава на солидно разстояние от първите три.


След тези сливания на българския пазар активни остават 17 банки и 6 клона на чужди институции, но концентрацията е все по-осезаема - 76% от активите са съсредоточени в топ 5 играчите, а всички останали се борят за малко под четвърт от бизнеса. Обяснимо там също може да се очаква повече динамика и борба за пазарен дял, което да произведе разместване на пластове.

Вижте още:

Между 6 месеца и 1 година са необходими на българските компании, за да се подготвят за еврозоната. Това показват резултатите от неформално проучване на Асоциация на...

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...