Фиаско с таен план за приемане на еврото у нас

Без обсъждане и задължителката оценка на последиците вицепремиерът Асен Василев се опита да наложи план за приемане на еврото у нас. Срещна сериозна съпротива и критики от редица специалисти.

Икономистът Георги Вулджев коментира случилото се:

Асен Василев днес се опита тихомълком да прокара план за смяна на валутата без обсъждане в парламента, напълно непрозрачно.

Защо? Защото от "Продължаваме измяната" знаят, че влизането в еврозоната ще навреди на България в дългосрочен план.

Не е случайно, че до ден днешен няма подробен официален анализ за очакваните икономически последствия от евентуалното приемане на еврото. Нито от министерство на финансите, нито от БНБ.

Цялата им "разяснителна кампания" (ще) е такава. Тайно гласуване на планове, тайни изменения на ключови закони (а ла Менда Стоянова с валутния борд), с надеждата никой да не се усети и да не почне да задава въпроси.

Ето реакцията на друг икономист - Стоян Панчев:

Между другото, в днешното заседание на Министерския съвет са набутали и приемане на Плана за еврото.

- Скрито и тайничко;

- Без да напишат обещания в коалиционното споразумение анализ ползи и разходи;

- Докато всички са заети с лъгането и мазането около военната помощ;

- Нашите решили да започнат да сменят паричната система при рекордна инфлация в еврозоната;

- Такава "промяна" е това, че е баш като ГЕРБ, даже е техният План.

Нови и нови дъна се реализират пред очите ни.

На свой ред експертът Аркади Шарков коментира:

Днес отново бяхме свидетели на тънки сметки Менда Style по отношение опитите за пробутване на "Националния план за въвеждане на еврото" през Министерския съвет.

Добре, че информацията е трудно да се спре в наше време, иначе отново щяхме да видим решения взети "на тъмно", такива, на които бяхме свидетели при предишната власт. Такива, за които сегашните гарантират, че няма да има.

Дочува се, че даже е било обещано на плановиците в Брюксел и Франкфурт, че планът ще мине тихомълком днес. Добре е, че поне някой в пленарната зала се задейства.

P.S. Еврозоната се тресе, а ние отново искаме да си купуваме билети за “Титаник"...

Вижте още:

● Ново проучване на International Workplace Group разкрива, че 74% от родителите биха потърсили нова работа, ако се налага дълго ежедневно пътуване...