iBanFirst придобива базираната в Лондон Cornhill

Глобалният доставчик на финансови услуги iBanFirst обяви придобиването на базирания в Лондон доставчик на FX услуги Cornhill. Сделката се основава на партньорството на iBanFirst с инвеститора Marlin Equity Partners от юни 2021г. и на амбицията на компанията да ускори международната си експанзия, да укрепи партньорствата си и да затвърди лидерството си на пазара в Европа. Придобиването на Cornhill, което в момента очаква одобрение от регулаторните органи, ще засили стойностното предложение на iBanFirst за МСП чрез опростяване на преводите в британски лири (особено след Брекзит) и ще предложи на клиентите на Cornhill достъп до трансграничната му технология от последно поколение.


Благодарение на този стратегически ход, българските компании, които имат сметка в платформата на iBanFirst, ще се възползват от опростена процедура за търговски плащания от/към Обединеното кралство в британски лири. „За клиентите на iBanFirst това придобиване ще създаде платежен коридор, който ще улесни и ускори входящите и изходящите трансакции в британски лири.“, заяви Деан Тодоров, директор за България в iBanFirst.

Основана в Париж през 2013 г., iBanFirst е френска компания със седалище в Белгия. Тя е регулирана като платежна институция, с право да оперира в Европейския съюз и обслужва хиляди клиенти в цяла Европа. Член e на глобалната междубанкова комуникационна мрежа SWIFT и e сертифициранa за единната зона за плащания в евро SEPA, като е акредитиран доставчик на услуги по предоставяне на информация за сметка (AISP) и на услуги по иницииране на плащане (PISP) съгласно PSD2.

Като алтернатива на традиционното банково обслужване iBanFirst помага на международните МСП да разширяват дейността си на международните пазари, като същевременно опростява ежедневните им операции. За тази цел компанията е разработила онлайн платформа от последно поколение, позволяваща бързи, сигурни и икономически ефективни трансакции в множество валути. Финансовите екипи могат да извършват и получават плащания в над 30 валути и да хеджират валутните рискове.

Това е едва първото придобиване в рамките на плана за сливания и придобивания на iBanFirst.

„Успехът ни се дължи на партньорства със сходно мислещи компании, които имат същите ценности като нас, а бизнес моделът на Cornhill се вписва идеално във философията ни в iBanFirst, където вярваме в трансграничното сътрудничество и първокласното обслужване на клиентите.“, заяви Пиер-Антоан Дюсулиe (Pierre-Antoine Dusoulier), главен изпълнителен директор на iBanFirst. Финтех компанията е отделила още 100 млн. евро за подобни международни сделки през следващите 3 години.

"Горди сме и очакваме с нетърпение да се присъединим към iBanFirst. Пандемията подчерта важността от дигитализация на платежните процеси и съчетаване на мащабно управление на валутен риск с технологично ноу-хау. След като обмислихме различни варианти, иновативната платформа и технологичният опит на iBanFirst се оказват най-доброто решение, което да отговори на нуждите на нашите клиенти и на британския пазар като цяло.

Благодарение на iBanFirst клиентите на Cornhill ще се възползват от подобрено трансгранично преживяване с функции като Payment Tracker, която позволява на клиентите да проследяват плащанията си по същия начин, по който потребителите могат да проследяват пратките си.“, разказва Вивек Савани (Vivek Savani) изпълнителен директор на Cornhill.

След Брекзит и с наближаването на края на преходния период за клиентите от Великобритания и ЕС е изключително важно да могат да разчитат на партньори, които са стъпили здраво от двете страни на Ламанша. Това придобиване дава възможност на iBanFirst да разшири обхвата на услугите си в международен план и да включи Обединеното кралство към юрисдикциите, в които може да оперира като платежна институция.

„Тук, в България, входящите и изходящите плащания в британски лири представляват значителен дял от общия брой на обработените плащания годишно, следователно добавянето на местни сметки в Обединеното кралство към платформата ще ни позволи да продължим да предоставяме оптимални услуги на нашите клиенти.“, каза още Деан Тодоров.

Вижте още:

Държавата започва обсъждането на възможностите за изграждането на консолидиран платежен механизъм за компенсиране на производителите при форсмажорни обстоятелства. Това се...

Между 6 месеца и 1 година са необходими на българските компании, за да се подготвят за еврозоната. Това показват резултатите от неформално проучване на Асоциация на...

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...