Ще продължим конструктивния диалог с Европейската комисия

Нямаме никакви намерения да правим отстъпление от европейското законодателство. България отстоява позицията си на коректен партньор и член на ЕС. Това каза заместник-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов в София на среща с европейски експерти. Обсъдени бяха законодателните промени по морската част на проекта "Южен поток", както и подготвяните правни аргументи от българска страна в отговор на писмото на ЕК относно провеждането на търга, Междуправителственото споразумение и статута на компанията "Южен поток".

Заместник-министър Айолов бе категоричен, че "Южен поток не е български, а стратегически европейски проект" и добави, че разчита на обективната и експертна оценка на Европейската комисия. Според него политизирането на българската енергетика е опасно и единствено ще навреди на сектора и националните интереси. "Наша задача е да осигурим равни пазарни условия и сигурност на енергийните доставки", категоричен бе Айолов. Относно внесените законодателни промени за морската част на проекта "Южен поток", заместник-министър Айолов заяви, че те касаят пропуск в българското законодателство. По негови думи към момента народните представители от опозицията не са направили никакви конструктивни предложения относно внесените промени. Те ще имат тази възможност между първото и второто четене на закона в НС.

"Ние сме тук, за да продължим диалога с българското правителство. Нашето мнение е, че "Южен поток" трябва да бъде изпълнен по законите на европейското законодателство, спазвайки законите за конкуренцията и прозрачността при изпълнението на този проект". Това каза Inge Bernaerts от Главна дирекция "Eнергетика" към Европейската комисия. Заместник-министър Айолов изрази увереност за диалогичните взаимоотношения и партньорството между България и Европейската комисия с цел намиране на правилното общо решение.

Срокът, който е даден на България за отговор, е 30 дни - до 4-ти юли т.г. Информацията, която страната ни трябва да предостави на ЕК, в момента се подготвя и обобщава.

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...