Кампанията „Град като хората“ на Банка ДСК приключи, дарявайки София с красива нова стенаПо случай Деня на София Банка ДСК подари на града красиво изрисувана стена, която да радва жителите и гостите на столицата. През пролетта банката стартира нов социално отговорен проект „Град като хората“, чиято цел е подобряване на градската среда. С тази инициатива банката привлича вниманието върху проблема с вандализма и грозните надписи, и облагородявайки кътче от столицата, показва, че сградите и стените на София могат да бъдат платна за красиво улично изкуство, т. нар. мюрал (от англ. mural) и това е артистичен начин за справяне с проблема.

Проектът „Град като хората“ се реализира в три етапа. По време на първия етап от Банка ДСК предизвикаха жителите и гостите на столицата да изпратят своето предложение за локация или постройка, която да претърпи артистичната трансформация. Сред десетките постъпили предложения бе избрано място – една от стените в подлеза на бул. „България“ и бул. „Акад. Иван Гешов“.

Във втория етап на кампанията, артистите от 140 идеи, заедно с помощта на посланиците на кампанията – Дивна, Елица Бехар и Наум Шопов, преобразиха избраната локация. Мюралът, който вече краси стената в столичния подлез, пресъздава по красив и цветен начин темата за приемствеността и толерантността между хората в града. Така, банката, артистите и посланиците застават зад идеята, че има красив начин да преобразим столицата ни, от това стените ѝ да изразяват реч на омраза, напомняйки на гражданите, че носим колективна отговорност за красотата на града ни.

„Като жител на града отскоро аз виждам София с други очи. Мога да погледна града отстрани и да забележа неща, които столичани може би не виждат. Едно такова нещо, което ми направи впечатление, бяха загрозените ѝ стени. Истински щастлив съм, че в Банка ДСК започнахме инициативата „Град като хората“, с която да привлечем общественото внимание върху „невидимия“ проблем с вандализма. Горд съм от красивия резултат, който постигнахме след месеци труд и отдаденост на каузата. С колегите вярваме, че София като град с традиции и свой собствен облик заслужава да бъде красива. Но за тази красота носим отговорност всички ние – нейните жители и гости.“, споделя Тамаш Хак-Ковач, главен изпълнителен директор на Банка ДСК.

“Район „Триадица“ подкрепя всички инициативи, свързани с облагородяването на нашия град. Реализирането на проекта „Град като хората“ в подлеза на бул.“България“ и бул. “Акад. Иван Гешов“ е прекрасна изненада за жителите и гостите на района“, каза кметът на район „Триадица“ Димитър Божилов.

Във финалния трети етап Банка ДСК представя завършения мюрал на всички гости и жители на София и ще отправи още едно предизвикателство към тях. Какво ще бъде то, ще научите съвсем скоро от страниците на банката в Инстаграм и Фейсбук.

Вижте още:

● Ново проучване на International Workplace Group разкрива, че 74% от родителите биха потърсили нова работа, ако се налага дълго ежедневно пътуване...