Нидерландия ще инвестира над 350 милиона долара в развитие на ядрена енергетика

Властите в Нидерландия са отделили повече от 350 милиона долара за развитието на ядрената енергетика в страната, включително финансиране за удължаване на живота на единствената атомна централа в страната - АЕЦ „Борсел“. В нея работи един реактор с вода под налягане с мощност от 485 мегавата, който осигурява около 3% от електроенергията на страната. Планира се той да бъде спрян през 2033 г.

В края на април в страната беше представен Проект на климатичен фонд за 2024 година, в който освен удължаване на живота на реактора се предвиждат средства за два нови атомни енергоблока и развитие на малки модулни реактори. Нидерландия търси нови източници на енергия, за да замени зависимостта си от природния газ. Находището Гронинген от години доставя евтино синьо гориво, но правителството обяви, че производството му ще приключи през октомври тази година.

Нидерландия цели да намали своите въглеродни емисии с 49% до 2030 г. и с 95% до 2050 г, като ядрената енергия е част от решението за повече чиста енергия.

Вижте още: