Ограничаването на кешовите плащания е неефикасна мярка за борба със сивата икономика. Това посочва нов анализ на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) и Българско либертарианско общество (БЛО). „Регулации върху плащанията в брой и техните ефекти“ се позовава на статистически данни на Европейската комисия от миналата година, които изненадващо потвърждават, че ограниченията върху плащанията в брой не оказват влияние върху размера на сивата икономика.
Става дума за изследвания върху статистическата връзка между размера на сивата икономика като процент от БВП и наличието на ограничения върху плащанията в брой в 28 европейски държави, както и изследване върху връзката между същите регулации и събираемостта на ДДС.
 
Анализи с по-тесен фокус върху България сочат, че за да има осезаем ефект, таванът на плащанията в брой трябва да бъде свален до непоносимо ниски за потребители и бизнеси нива - едва 20 лева. Според докладът на Ernst & Young, за да се постигне ограничаване на сивата икономика с 4.1% от БВП в оптимистичния сценарий, таванът върху плащанията в брой ще трябва да е 20 лева. Ако таванът е на каквото и да било ниво над 60 лв., ефектът върху сивата икономика би бил абсолютно незначителен (по-малко от 1 процентен пункт). Това означава премахване на всички банкноти над 20 лева и сериозна пречка за нормалното функциониране на икономиката. Като допълнителен аргумент срещу прилагането на подобни регулации се изтъкват и гражданските права и свободи за финансова поверителност. От ЕКИП напомнят, че свободната употреба на пари в брой играе ролята на буфер срещу тоталитарни и авторитарни режими, които биха се опитали да заграбят имуществото на гражданите.
 
„Ограниченията за плащане в брой са особено опасни по време на икономическа криза“ отбелязва Георги Вулджев от ЕКИП. „Ограничаването на свободната размяна на финансов ресурс, особено в период на ниска ликвидност във финансовата система, неминуемо ще забави възстановяването ни от кризисни периоди“.

„Стъпка в правилна посока би било удвояването на сегашния таван от 10 000 лева на 20 000 лева и подробен анализ на ефектите след няколко години. Ако ефектите са положителни, би следвало да преминем към пълната отмяна на Закона за ограничаване на плащанията в брой“, категоричен е Стоян Панчев, основател на БЛО.

Пълният доклад можете да намерите тук.
Докладът в работен вариант от тук.

Вижте още: