Рекорден брой собствени жилища без ипотека в САЩ

На жилищния пазар в САЩ се оформя все по-голямо разделение, тъй като новите купувачи са притиснати от 8-процентови лихви по ипотечните кредити, докато старите се радват на договорени стойности до под 3%. В тази картина обаче липсва трета, още по-щастлива група – тази на бързо нарастващия брой американци, които притежават домовете си изцяло.

Делът на жилищата в Съединените щати, които не са обременени с ипотека, се е повишил с 5 процентни пункта от 2012 до 2022 г. до рекордните 40%. Повече от половината от собствениците на тези жилища са навършили пенсионна възраст.


Лихвените проценти по 30-годишните ипотеки паднаха до едноцифрени стойности още в началото на 90-те години на миналия век и продължиха да намаляват през следващите десетилетия, позволявайки на милиони американски собственици на жилища да рефинансират заемите си многократно. Много кредитополучатели успяха да преминат към по-краткосрочни ипотеки, без да увеличават месечните си вноски, което им позволи да изплащат заемите си с ускорени темпове. В същото време цените на недвижимите имоти скочиха след Голямата рецесия, правейки домовете още по-ценни.

Броят на освободените от ипотека еднофамилни къщи и апартаменти се е увеличил със 7,9 милиона от 2012 до 2022 г. до общо 33,3 милиона, според данни на Бюрото за преброяване на населението, анализирани от Bloomberg. На графиката виждаме подробно разпределение на тези 7,9 милиона жилища по възрастови групи:

Рекорден брой собствени жилища без ипотека в САЩАнализът показва, че с напредването на възрастта бейби бумърите (хората родени между 1946 г. и 1964 г.) грабват (или задържат) по-голям дял от домовете като цяло. От 84,6 милиона жилища, обитавани от собственици, съществували през 2022 г., почти 33% са били собственост на хора на възраст 65 или повече години, което е увеличение с 4,6 процентни пункта спрямо 10 години по-рано.

Въпреки това много възрастни американци избират да продадат домовете си в по-скъпи региони и да използват приходите, за да платят напълно за нов дом в Слънчевия пояс (южните щати), където строителството процъфтява и делът на жилищата без ипотека е сред най-високите в страната.
От 4,1 милиона нови жилища, построени в САЩ от 2020 г. до 2022 г., 29% са във Флорида и Тексас, според данни на Бюрото за преброяване на населението. И в двата щата делът на напълно изплатените жилища надхвърля 43%.

Щатът с най-голям дял изцяло притежавани домове е Западна Вирджиния, почти 53%. Средната цена на жилище там е била 157 498 долара през октомври, най-ниската от всички щати, според Zillow Group Inc.

Рекорден брой собствени жилища без ипотека в САЩ

Има различни пътища към свободата от ипотеката. Някои хора наследяват дома си, други изплащат дълга си, като правят допълнителни вноски. Почти две трети от всички жилища без ипотека в САЩ се изплащат за период от над 21 години, според данни, събрани от Attom.

Животът без ипотека противоречи на философията на много професионалисти в областта на личните финанси, които обикновено съветват, че собствениците на жилища е по-добре да инвестират излишните си пари, вместо да ги използват, за да изплатят главницата си преждевременно. И все пак Майкъл Робъртс, професор по финанси в Уортънското училище на Университета на Пенсилвания, твърди, че има фактори, които трябва да се вземат предвид освен доларите и центовете. „Ако хората извличат някакво истинско щастие от изплащането на ипотеката си, защото това намалява стреса им, тогава това има стойност“, казва проф. Робъртс. „Тази психологическа полза е реална.“ – допълва той.

Вижте още:

Украинската Опера и Балет поставя “Дон Кихот” в София, Пловдив и Варна. Вечният роман на Сервантес ще оживее пред нас чрез красиви танци, поставяйки сякаш един от най -...

Тази помощ не само ускорява местната модернизация, но ще помогне на България да следва тенденциите на световния пазар и да обезпечи продоволствената си сигурност, прилагайки...

Институтът за развитие на публичната среда съвместно с Фондация „The Convo“ стартира кампания „България, ти имаш суперглас”, за да прикани хората да...