Рублата се възстановява, кои са факторите

Рублата доближава цените от преди нахлуването в Украйна.

Котировките в момента са от 84 руб/долар, като достигнатото дъно беше от 138 руб/долар (на други места дори показва 154), а котировките преди войната се движеха между 75-80 руб/долар.За това помагат няколко фактора

1. Капиталов контрол вътре в самата Руската федерация.

2. Заповедта износителите на енергийни ресурси да продават 80% от приходите си за рубли (на РЦБ)

3. Отминаването на първоначалния шок и възстановяването на част от търговията

В същото време, драмата около газо-рублата се задълбочава.

Повечето европейски държави изглеждат настроени против купуването на газ с рубли, вместо евро ( с изключение на Ватикана, изглежда ). Германският търговски министър дори задейства специален закон за порциониране на газа - в случай на дефицит потокът към индустрията ще се спира, за да отиде при домакинствата.

Това е политически ход, с който Путин се опитва принуди европейците да подкрепят цената на рублата директно.

В крайна сметка истинската валута на Руската федерация са енергийните ресурси, въпросът е, че в момента се прави опит за формалното им свързване с официалната валута - оттам и газо-рублата - като отговор на петро-долара (който свързва долара с доминацията на американската армия и икономика след премахването на златния стандарт).

Оставам на мнение, че ЕС е в по-слабата позиция. Заради години наред грешна енергийна политика за "позеленяване" и борби с климата.

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...