63% от транзакциите в България се извършват с пари в брой

България е на второ място в Европа след Румъния по брой плащания кеш, сочи статистика на ‘Global Findex’. У нас 63% от трансакциите се извършват с пари в брой, а в съседката ни – над 78%. Макар очакванията да бяха, че пандемията ще засили дигитализацията на паричните средства и ще минимализира физическия кеш и неговата приложимост, данните сочат, че потребителите в Европа все още предпочитат плащанията кеш.

Европейските държави, в които трансакциите с пари в брой са преобладаващи, са:

1. Румъния
o Транзакции с кеш: 78%;
o Процент от населението без банкова сметка: 42%;
o Брой банкомати на 100 000 души от населението: 64

2. България
o Транзакции с кеш: 63%;
o Процент от населението без банкова сметка: 28%;
o Брой банкомати на 100 000 души от населението: 94

3. Чехия
o Транзакции с кеш: 44%;
o Процент от населението без банкова сметка: 19%;
o Брой банкомати на 100 000 души от населението: 58

4. Украйна
o Транзакции с кеш: 60%;
o Процент от населението без банкова сметка: 37%;
o Брой банкомати на 100 000 души от населението: 96

5. Унгария
o Транзакции с кеш: 45%;
o Процент от населението без банкова сметка: 25%;
o Брой банкомати на 100 000 души от населението: 61

6. Словакия
o Транзакции с кеш: 41%;
o Процент от населението без банкова сметка: 16%;
o Брой банкомати на 100 000 души от населението: 62

7. Гърция
o Транзакции с кеш: 29%;
o Процент от населението без банкова сметка: 15%;
o Брой банкомати на 100 000 души от населението: 63

С над 70% и 63% от общия брой транзакции в кеш, Румъния и България са държавите с най-висока потребност на физически пари в Европа. Също така 42% от населението на Румъния и 28% от това на България няма банкова сметка – това е показателно за зависимостта на местните потребители от физически банкноти и монети.

Други европейски държави пък са на другия финансов полюс – като Норвегия, където само 3% от паричните транзакции се извършват с кеш. Също така тази държава разполага с впечатляващо нисък брой банкомати – само 32 на 100 000 души от населението, но въпреки това 100% от пълнолетните в държавата разполагат с банкова сметка.

„В България, а и в Европа има силна привързаност на потребителите към парите и плащанията кеш. Нашите очаквания са парите в брой да оцелеят в дигиталната революция и хората да продължат да ги използват още много години напред като предпочитан метод за плащане“, коментира Калина Стойкин, регионален мениджър на Euronet в България – една от най-големите компании за платежни услуги в света.

Euronet наскоро стартира мащабна кампания у нас, насочена към създаването на бърз и лесен достъп до пари в брой в отдалечени райони в България. Инициативата „ATM за общността“ е създадена специално за общини, които искат да предложат възможност за теглене на пари в брой на жителите си. Повече информация за проекта може да бъде открита тук.

Защо плащанията с кеш са предпочитани?

1. Плащането с кеш носи удовлетворение
Проучване, проведено от проф. Авни М. Шах, показва, че плащането в брой е начин за добавяне на положителна емоция към транзакциите, което насърчава удовлетворението от разходите.

2. Кешът ни прави разумни купувачи
Използването на пари в брой помага за избягването на импулсивни покупки. Проучване на потребителската психология, проведено сред хиляда домакинства, показва, че хората, които плащат с кеш, харчат по-малко и имат по-голям дял здравословни продукти в кошницата си.

3. Парите в брой носят сигурност
Банкоматите са техника и като такава могат да се развалят или пък да им свърши кеша. В такива моменти наличието на физически кеш ще гарантира безпроблемното пазаруване.

4. Кешът помага за бюджетирането
Плащането с пари в брой помага за избягване на преразход по време на шопинг. Носенето на определена сума действа като спирачка за потребителите да харчат допълнително, когато портфейлът им се окажe празен.

Вижте още: