63% от българите ядат месо почти всеки ден, а едва 8% консумират редовно продукти на растителна основа

Това сочи скорошно проучване за потребителските навици и предпочитания у нас

Месото остава незаменим продукт на трапезата за българите. 63% консумират месо почти ежедневно или дори по няколко пъти на ден, а 31% – 1-2 пъти седмично. Мъжете са тези, които ядат повече месни продукти (63% – почти всеки ден), докато жените ядат предимно 1-2 пъти седмично (38%). Това показва представително проучване за потребителското поведение на българите, проведено от Данон България сред граждани на 18-65 г. Друг любопитен факт, който разкрива анкетата, е, че интересът към продукти на растителна основа у нас постепенно се повишава. Макар едва 8% от българите да консумират такива стоки редовно, процентът потребители, които включват продукти на растителна основа в ежеседмичното си меню, е вече 30%. Почти толкова (33%) пък ги консумират по-рядко от веднъж седмично.

Продуктите на растителна основа са една от най-бързо нарастващите продуктови категории през последните години, включително в България. Причините, поради които тези продукти намират все по-често място в ежедневния хранителен режим вече не се ограничават само до желанието за спазване на диети или наличие на хранителни непоносимости. Според анализа 43% от българите смятат, че продуктите на растителна основа са полезни за здравето, докато 16% ги купуват заради вкуса им, а 10% – защото щадят околната среда.

Как изглежда консумацията на продукти на растителна основа в България?
Проучването разкрива още интересни детайли, като това, че редовната консумация на продукти на растителна основа е по-висока сред възрастовата група 18-34 години (19%). Младите хора, живеещи в градски райони, и тези с по-високи доходи обикновено са основната аудитория за продуктите на растителна основа, като здравето е основната причина подобни продукти да се консумират по-интензивно.

На пазарно ниво категорията нараства впечатляващо бързо – с 41,8% през 2021 г. спрямо 2020 г. Марката Alpro е една от най-разпознаваемите на пазара в това отношения, като тя се развива с много бързи темпове от 2019 г. насам. Alpro е част от портфолиото на Danone и предлага на българските потребители разнообразие от продукти на растителна основа – от напитки, десерти и ферментирали продукти до продукти за готвене. Продуктите на растителна основа са бъдещето на разнообразната диета, на балансираното хранене и на отговорната консумация с грижа към околната среда.

63% от българите ядат месо почти всеки ден, а едва 8% консумират редовно продукти на растителна основа

Що е то флекситарианска диета?
Проучването изследва и познаваемостта и разпространението на флекситарианска диета у нас. Данните сочат, че в България терминът е известен едва на 8% от българите, като само 3% са вегетарианци и едва 1% са вегани. В същото време 96% от българите не спазват определен начин на хранене.

Флекситарианска диета (наричана още гъвкава диета) е вид диета, която подтиква в по-голяма степен консумацията на растителни храни, като в същото време позволява умерен прием на месо и животински продукти. Тоест тя включва разнообразна консумация на храна и не принуждава потребителя да елиминира напълно месото от ежедневието си, но насърчава купуването на сезонни зеленчуци и ползването на максимално много продукти на растителна основа. Този стил на хранене е и първа стъпка към воденето на един по-екосъобразен начин на живот. По този начин хората не се лишават от ежедневните си любими храни и се фокусират върху балансираното и разнообразно хранене с мисъл за околната среда.

Вижте още: