ИКЕА представя колекцията ÖMSESIDIG, вдъхновена от латиноамериканската култура

ИКЕА представя новата колекция ÖMSESIDIG, посветена на празненствата, която изследва традициите и културата на Латинска Америка с помощта на местни творци от Мексико, Чили и Колумбия, всеки от които допринася със своята пъстра гледна точка.

Шведската компания винаги е подхождала с любопитство към живота у дома в различните части на света. Навлизането на бранда на латиноамериканския пазар му позволи да се докосне до една нова изразност и перспектива по отношение на дизайна. За създаването на ÖMSESIDIG, ИКЕА се свърза с местни творци от различни области като дизайн, мода, изкуство, гастрономия и архитектура. Основната идея зад колекцията е изразена именно чрез името ÖMSESIDIG, което означава „взаимно“ на шведски. То изразява споделеното любопитство между ИКЕА и артистите да творят и да се учат едни от други.

„Бяхме любопитни да разберем какво би се случило, ако различни културни традиции, занаяти и навици се преплетат с авангардната сцена на дизайна, модата, гастрономията, архитектурата и изкуството. Резултатът е една изпълнена с живот колекция, която отпразнува разнообразните таланти на нашите автори, като всеки творец допринася със своята ярка перспектива и подход към дизайна“, споделя Фрисо Виерсма, дизайнер в ИКЕА, Швеция.

Непринудено общуване в дома и извън него

Колекцията се състои от 30 части, които спомагат за постигането на празнична обстановка и леко общуване, чрез селекция от артикули, създаващи страхотна атмосфера – без значение мястото. ÖMSESIDIG включва стъклена посуда, прибори за сервиране, празнични декорации, нестандартни абажури и текстилни изделия. Сред специалните предложения са емблематичната чанта FRAKTA, както и три различни панела за тонколони SYMFONISK.

Колекцията ÖMSESIDIG цели да улови богатството на различните културни традиции и занаяти на Латинска Америка, подчертавайки както контрастите, които са толкова разнообразни, колкото населението на региона, така и нещата, които ги обединяват. Дизайните са създадени на база перспективата и подхода на всеки един творец. За кухненските прибори с извити и свободни форми Абел Каркамо Сеговия черпи вдъхновение от куека, националния танц на Чили.

ИКЕА представя колекцията ÖMSESIDIG, вдъхновена от латиноамериканската култура

„Докато си мислех каква история да разкажа, осъзнах, че искам да подчертая ролята на танците в културата на Чили. Започнах да разсъждавам как да синтезирам движението и ритъма на хореографията в традиционната куека, за да ги интегрирам в своя дизайн“, споделя Абел Каркамо Сеговия, продуктов дизайнер от Чили.

Смели и ярки модели

Покривката ÖMSESIDIG на Николас Риверо навява спокойствие и меланхолия в колекцията с по-студените си палитри от цветове, вдъхновени от високите планини на Андите. Приносът на Трини Гузман и Диана Ордонес е по-цветен, с текстил и декорации със смели и ярки шарки, заимствани от детските игри и пъстрата карнавална култура.

„Наистина обичам да използвам цветове в цялото си изкуство, за да накарам хората да се почувстват така, сякаш са на карнавал с мен. Цветът е енергията, която всеки от нас носи на празника“, споделя Диана Ордонес, художник от Колумбия.

Приносът на Лилияна Овайе се изразява в стилна табуретка, купа за сервиране във формата на лайм, както и разноцветни гарафа и чаши, предназначени да внесат живот и светлина по време на всяко събиране. Овайе черпи вдъхновение от детството си и спомените за празненствата със семейството.

ÖMSESIDIG е налична от началото на април в магазините на ИКЕА, както и онлайн на ikea.bg.

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...