Какво мислят пазарите за икономическата ситуация в САЩ?

Вчера излязоха данните за БВП на САЩ и според тях страната е в техническа рецесия със спад на БВП от 0.9% на годишна база. Това не е изненада, тъй като подобни цифри излязоха по-рано този месец. Интересно е обаче да се отбележи, че и шефът на Фед Пауъл, и финансовия министър Йелън не споделят мнението, че страната е в рецесия, позовавайки се на изключително добрия пазар на труда.

Все пак, ако трябва да се прецени какво мислят пазарите за иконимическата ситиация в САЩ има един индикатор, който безусловно подсказва какви са настроенията сред бизнеса и това е броят на сделките за новоемитирани фирмени акции, т.нар. IPO, чийто е брой е на най-ниското си ниво от 6 години насам.

Само 10 първични публични предлагания е имало през юли за скромните 339 милиона долара, което е най-ниското ниво от 2016 г. насам. IPO търсенето е отличен показател за пазарните настроения, като компаниите не искат да се листват, когато нестабилността е висока и перспективите са лоши. Спадът предполага, че инвеститорите не са убедени от скромното възстановяване на световните акции през юли.

Настроението се влошава още повече, ако се вземе предвид представянето на миналогодишните 45 мега IPO сделки, всяка от които събра над 1 милиард долара, като в момента само три са на плюс, според данни на Bloomberg.

Вижте още: