Най-скъпята сделка за внос на въглища е факт

Nippon Steel Corporation подписа едногодишен договор за внос на огромни количества въглища (не коксуващи, а за енергийна употреба) от мините на Glencore на умопомрачителната цена от $375 на тон.

Годишните договори на големите японски компании с Glencore представляват нещо като неофициален бенчмарк на цените на азиатския пазар. Миналата година по това време сделките бяха за около $110 на тон. Скокът е рекорден.

Няколко извода от мен:

1. Енергийната криза тепърва ще се завихря с нова сила в Азия. Въглищата дават много голяма част от тока там. Инфлацията тепърва много ще расте в сърцето на фабриката на света, тоест всички ще го усетим.

2. Пазарът е абсолютно убеден, че цените на енергийните носители ще останат високи дълго време. Иначе такава сделка - почти на нивото на спотовите цени - не би била възможна.

3. Glencore (а и всички износители на въглища по света) ще правят такива печалби, каквито не само историята не помни, но и те самите никога не са си представяли. Благодарение на "зелените" политики, разбира се.

*да не се приема като препоръка за инвестиции

Вижте още:

Годишните награди на b2b Mediaсе проведоха за десети път и се утвърдиха през годините като място за най-иновативните идеи, за отговорните бизнеси и предприемачи и за кампаниите с каузи.Голямата награда за...