На 8-ми март българи пуснаха в мрежата първата супер героиня шофьор на камион в света

Страната ни изостава с привличането на жени в транспорта и логистиката, алармират от бранша.

По данни на ЕВРОСТАТ се класираме на последните места в Европейския съюз по този показател.

Първата в света жена супергерой – шофьор на камион e с български произход. TRUCK QUEEN бе представена на Международния ден на жените, като специален подарък за дамите в гилдията по целия свят под формата на 24 стикера и гифове за социалните мрежи. Освен положителни и забавни послания, те фокусират вниманието и върху темите за пътната безопасност и грижата за женското здравето. Достъпни са на български и английски език и могат да бъдат използвани безплатно в най-популярните приложения за комуникация от милиони професионални шофьори по света.

TRUCK QUEEN е създадена от български екип по инициатива на водещата българска транспортно-логистична компания TRANSPRESS. От една страна това е специален жест на уважение към професионалните умения и кураж на дамите в тази традиционно мъжка професия, но от друга проектът цели да привлече и вниманието на транспортния бизнес, институциите и обществеността у нас върху необходимостта от привличане на повече жени в сектора.

Според актуалните данни на ЕВРОСТАТ България изостава по този показател от повечето страни в Европейския съюз. У нас делът на дамите, заети на различни длъжности в транспорта (наземен, въздушен, морски и др.) е около 12%, докато средните показатели за съюза са около 16%. Така България се нарежда на едно от последните места, докато класацията се оглавява от Литва, Франция и Португалия с дялове от над 20%.

В същото време европейските институции и транспортни профсъюзи алармират за нарастваща криза на пазара на работна ръка на шофьори на камиони в Европа, като недостигът вече се оценява на над 440 000 професионалисти. Едно от възможните решения на проблема е привличането на повече жени като професионални шофьори.

“От няколко години ние работим активно по темата за бъдещето на жените в транспорта в България, като вярваме, че това ще донесе реални ползи за целия сектор. Делът на жените професионални шофьори в Европа остава много нисък – около 2%, а разширяването му може да окаже благоприятно влияние върху проблема с кадрите. Разбира се, има много обективни пречки, чието преодоляване изисква обединените усилия на бизнеса и институциите. Но трябва да има гласност и фокус, а решения има и нашите резултати го доказват.”, обяснява Веселин Стоянов, основател на водещата българска транспортно-логистична компания TRASNPRESS.

На 8-ми март българи пуснаха в мрежата първата супер героиня шофьор на камион в света


TRANSPRESS е първата българска транспортно-логистична компания, която развива целенасочено стратегия за привличане и развитие на повече жени в компанията и популяризиране на идеята в целия бранш у нас. Като част от нея вече две години се провежда специална обучителна програма за жени шофьори на камиони без опит. Ментори в нея са дами, които вече упражняват професията и могат да споделят знания и релевантен опит от първа ръка.

Програмата “Партньори в живота – партньори зад волана” пък насърчава мъжете шофьори да привличат половинките си в живота като партньори в тандем на професионални шофьори. Освен това в компанията се дава възможност за кариерно развитие и обучение на жени по различни направления. От 2023 година ще стартират и специални срещи с мотивационни лектори – дами на ключови позиции в университетите у нас, които предлагат обучение в областта на логистиката и транспорта.

Като резултат към днешна дата компанията отчита дял на професионалните шофьори жени в екипа около 5% (при 2% за Европа) и общ дял на заетите жени в компанията е близо 16% (при около 14% за наземния транспорт в Европа). В същото време една трета от ключовите мениджърски позиции в TRANSPRESS също са поверени на жени.


Колекцията стикери с TRUCK QUEEN за Viber е достъпна тук.

Гиф изображения за комуникация в Instagram и Facebook можете да намерите тук.

Ако искате да ги използвате в Messenger е необходимо да пуснете комбинирано търсене по следните думи “truck” + “queen” + “stickers”.

Вижте още:

Соня Миклай е новият главен управител на „Германо-Българската индустриално-търговска камара“ от 1 март 2024 г.Тя поема поста от д-р Митко Василев, който бе начело на организацията последните над 30 години.