НЕК и още пет компании са глобени за манипулации на пазара

Държавната компания ще плати глоба от 625 хил. лева за нарушенията

Комисията за енергийно и водно регилуране (КЕВР) наложи глоба от почти 1,3 млн. лева на шест компании, сред които и Националната електрическа компания (НЕК) за нарушение на регламента на Европейския съюз за прозрачността на пазара на енергия на едро (REMIT). От регулатора отбелязват, че дружествата са извършили пазарни манипулации, сключвайки сделки в първото полугодие на 2019 година.

Освен НЕК са санкционирани търговците "Интерпром", "Енерджи МТ", "Мост Енерджи", "Гранд Енерджи Дистрибюшън" и "Интерелектрик". От съобщението на КЕВР е видно, че най-голяма е глобата за държавната НЕК - малко над 625 хил. лева.

Констатациите от производството на енергийния регулатор са изпратени към Софийската градска прокуратура. Решението може да бъде обжалвано пред Административния съд - София в рамките на 14 дни.

Цената на електроенергията у нас се повиши съществено от лятото на 2021 година. Тогава в Народното събрание се коментираше активно за възможни нарушения на пазара. Депутатът Мая Манолова ("Изправи се БГ! Ние идваме") тогава съобщи, че има информация за картелно споразумение между четири дружества на енергийната борса (БНЕБ). Според нея на пазара е създаден изкуствен дефицит, за да се повишат цените. 

Вижте още: