Progress разширява програмата си за стипендии „Жените в технологиите“ в България

Кандидатстването за новите стипендии, целящи да подготвят следващото поколение жени лидери в ИТ, е отворено до 22 април 2022 г.

Progress обяви днес, че разширява програмата си за стипендии „Жените в технологиите“ с учреждаването на две нови на стойност 3000 лв. всяка. За тях могат да кандидатстват момичета от втори, трети и четвърти курс от специалности „Компютърни науки“, „Софтуерно инженерство“, „Информатика“, „Информационни системи“, „Приложна математика“ или сходни от акредитирани университети в България. Кандидатстването е отворено до 22 април 2022 г. на този линк (https://prgress.co/3DfOwkp).

Инициативата, която стартира в Американския университет в България през 2020 г., е част от глобалната стипендиантска програма на Progress „Жените в STEM (наука, технологии, инженерство, математика)”. Тя цели да подкрепи професионалното развитие на следващото поколение жени лидери в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката.

„За успешните компании е важно да имат в екипите си хора с различни гледни точки и начин на мислене – само така могат да създават иновации и да решават сложни предизвикателства“, каза Алина Габер, директор, People Team, Progress. „Чрез разширяването на стипендиантската си програма в България искаме да дадем възможност на повече жени да изберат областта на информационните технологии като място за професионално развитие, да подкрепим образованието им и да им покажем, че ИТ индустрията има нужда от тях.”

Победителките ще бъдат избрани на база отлични академични постижения, мотивационно писмо/ есе и извънкласни дейности в областта на технологиите, математиката и програмирането. Освен финансова подкрепа всяка от тях ще има възможност да посети офиса на Progress в София за една седмица, да се запознае с дейността на компанията и утвърдени специалисти от екипа, както и с представители на вътрешната общност, подкрепяща професионалното развитие на жените в компанията – Progress for Her.

„Когато започнах да уча компютърни науки, нямах предишен опит в ИТ и се притеснявах дали ще се справя“, каза Надежда Трайкова, носител на стипендията „Жените в технологиите“ от Американския университет в България.

„Стипендията на Progress ме мотивира да повярвам в себе си и да не се страхувам да се развивам в сфера, все още доминирана от мъже. Надявам се все повече компании като Progress да подават ръка на младите хора и да им помагат да следват мечтите си.“

Вижте още:

Украинската Опера и Балет поставя “Дон Кихот” в София, Пловдив и Варна. Вечният роман на Сервантес ще оживее пред нас чрез красиви танци, поставяйки сякаш един от най -...

Тази помощ не само ускорява местната модернизация, но ще помогне на България да следва тенденциите на световния пазар и да обезпечи продоволствената си сигурност, прилагайки...

Институтът за развитие на публичната среда съвместно с Фондация „The Convo“ стартира кампания „България, ти имаш суперглас”, за да прикани хората да...