Стартъпът Agriniser стартира финансиране чрез SeedBlink

Платформата за съвместно инвестиране SeedBlink, през която Dronamics набра над 900 000 евро през декември 2021 г., ще даде възможност на инвеститори да инвестират в сийд рунда на финансиране на Agriniser заедно с Vitosha Venture Partners.

SeedBlink е най-бързо развиващата се инвестиционна платформа, специализирана в търсенето, проверката, финансирането и разрастването на европейски технологични стартъпи. Визията на компанията е да оформи технологичното бъдеще на Европа чрез инвестиционна платформа, която има обхвата на краудфъндинга, гъвкавостта на ангел инвеститорите и структурата на рисковия капитал. Agriniser, базираната в Обединеното кралство българска агротехнологична компания, която е разработила дигитален пазар, на който може да се купува и продава зърно, стартира нов рунд на финансиране чрез SeedBlink на 23ти юни, в 10 ч. българско време.

„Съществува огромен потенциал да се помогне на селскостопанската индустрия да постигне ефективност, да опази ресурсите и да осигури на потребителите достъп до безопасна и здравословна храна. А иновациите са задължителни. Според мен секторът ще се развива с много по-висока скорост занапред, като се има предвид натиска върху веригата за доставки на храни през последните 3 години.“, казва Кристиан Иванов, основател и главен изпълнителен директор на Agriniser.

Agriniser е втората българска компания, която ще набира капитал чрез SeedBlink. Dronamics набра над 900 000 евро през декември 2021 г. като част от мегарунд на стойност 15 млн. евро, воден от Eleven Ventures. Този нов рунд на финансиране цели сума в размер на 500 000 евро за Agriniser и се води от Vitosha Venture Partners като водещ инвеститор с инвестиция от 200 000 евро. „Експертният екип и визионерският продукт на Agriniser ги правят перфектно позиционирани да водят неизбежната трансформация на този сектор. Ние, във Vitosha Venture Partners, сме въодушевени да ги подкрепим по пътя им.“, споделя Стоян Недин, партньор във Vitosha Venture Partners.

Agriniser е електронен пазар, който улеснява търговията със зърно между зърнопроизводители от страна на продавачите и преработватели, животновъди, брокери, търговци и мултинационални износители от страна на купувачите. През последните години през пазара са сключени сделки със зърно на стойност 13,6 млн. евро, като 21% от обработваемата земя със зърнени, маслодайни и бобови култури в България е достъпна в маркетплейса. Само в България са регистрирани над 1 500 купувачи и продавачи на зърно. Предвид големия успех на Agriniser на местния пазар, сега компанията се стреми да разширява дейността си на нов пазар всяка година, започвайки от Румъния, за да се превърне във водеща европейска платформа за зърно.

„Напоследък много експерти ни разказват за прякото отрицателно влияние на войната в Украйна заедно с лошата реколта в Северна Африка върху цените на различните култури. Тези събития обаче засилиха необходимостта от безпроблемна, дигитализирана и международна платформа за търговия с култури, каквато се стреми да бъде Agriniser.“, споделя Ангел Хаджиев, управляващ директор на SeedBlink в България.

SeedBlink има за цел да отвори достъпа до инвестиции в стартъпи за реални хора и да направи това, като изгради модерна платформа, общност от технологични специалисти, мрежа и експертен опит за развитие на компаниите след инвестицията. Физически лица могат да си създадат акаунт в SeedBlink и да инвестират заедно с рискови инвеститори и ангел инвеститори с малък размер на билета от едва 2500 евро или дори 1000 евро минимален билет за тези, които са част от SeedBlink Club.

Вижте още:

Държавата започва обсъждането на възможностите за изграждането на консолидиран платежен механизъм за компенсиране на производителите при форсмажорни обстоятелства. Това се...