Своят най-голям випуск в 32-годишната си история посреща Американският университет в България

Тази година Американският университет в България (АУБ) ще посрещне своят най-многолюден випуск за цялата си 32-годишна история – 303-ма първокурсници. Новите студенти ще се запознаят с преподавателите, възможностите и условията на кампуса по време на традиционната Седмицата за ориентация, която започва на 30 август.

Прага на АУБ ще прекрачат младежи от над 25 държави, като за първи път сред тях са граждани на Етиопия и Кувейт. Очакват се още 29 студенти от 12 държави по обменни програми. 95% от първокурсниците са получили различни форми на финансиране от АУБ (било то финансова помощ или стипендия).


„Както и в предишни години, постиженията на новите студенти в АУБ са забележителни“, разказва Даниел Шопов, вицепрезидент на отдел „Прием на студенти“ в университета. „Сред тях мога да откроя млади хора с разностранни биографии като Александрина Механджийска от България, която получава пълна стипендия за следването си в АУБ. Тя вече притежава опит като гост-лектор в SungKyunKwan University в Сеул, Южна Корея, и като лектор по програмиране в СофтУни, София. Освен това, Александрина може да се похвали с многобройни награди в пеенето, но също така с приз за „Най-добър зелен бизнес“ уточнява той.

С успехите си впечатлява и Мартин Милевски от Северна Македония, също спечелил пълна стипендия за следването си в университета. Първокурсникът е автор на множество проекти в различни области като фотография, разказване на истории, дигитална трансформация и проявява интерес към сферата на драмата и театъра. Друг пример е Надин Алсауд Незар от Сирия, която вече е професионален фотограф, заснела е над 12 концерта на рок групи в България и Румъния.

Тя печели стипендията Metcalf/Ramsden Endowed. Калоян Тосев (България) има в актива си работа като лектор в Benjamin Franklin’s Legacy, Leadership Аcademy, Future for democracy: българо-македонска среща на върха, като същевременно е призьор в MTQ дебатите на АУБ; организатор на първата българска подкаст конференция; секретар и член на борда на Младежкия съвет на посланика на САЩ в България и съсобственик на ProdigyCo.NET. Софико Датуашвили от Грузия проявява интерес към криминологията и е преминала през програма за млади следователи, както и стаж по криминология в Асоциацията на юристите на Грузия. Тя също е младежки представител на своята страна към ООН. Българките Анна Динева и Румена Терзиева вече притежават международни отличия в спортовете волейбол и плуване.

Академичната година за студентите на Американския университет в България започва на 7 септември 2023 г.

Вижте още:

● Ново проучване на International Workplace Group разкрива, че 74% от родителите биха потърсили нова работа, ако се налага дълго ежедневно пътуване...