Учени от „Росатом“ разработиха нова технология за производство на препарат за диагностика и лечение на онкологични заболявания

Иновационната технология позволява да се получи радиофармацевтичен препарат за по-точна диагностика и лечение на редица заболявания.

Учени от „Радиевия институт „Хлопин“ произведоха и пуснаха в експлоатация опитна инсталация за синтез на сорбент за производство на нов тип генератори на галий-68. Препаратите на тази основа се използват за най-точна диагностика на невроендокринни тумори, перфузии на миокарда, рак на простатата.

„Освен диагностиката, с препаратите на основата на галий-68 може да се провежда лечение на онкологични и функционални заболявания на организма. Радионуклидът има по-голяма контрастност в сравнение с използваните сега изотопи“, заяви ръководителят на проекта Степан Данилов. „Нашата научно-технологична база и гъвкавостта на технологичния процес ще ни позволят да повишим конкурентоспособността на съществуващите генератори, както и да се създадат такива от следващо поколение“, добави той.

Галий-68 има много кратък период на полуразпад – само 68 минути, което усложнява транспорта му. Затова той се получава непосредствено в клиниките от германий-68. Периодът на полуразпад на германий-68 е 271 дни, което позволява той да бъде доставен в клиниките като генератор и да бъде използван като източник за галий-68 в рамките на поне една година. Ежегодно в целия свят с галий-68 се извършват повече от 100 000 процедури на позиционно-емисионна томография.

Уникалността на метода е в използването на технология на гел-сферификация за получаване на сорбент на основата на титанов диоксид, което ще позволи да се синтезира радиофармацевтичен препарат директно от съдържащото се в генератора, като се съкрати количеството на производствените операции в клиниките. Проектът може напълно да удовлетвори потребностите на руския и чуждестранен фармацевтичен пазар и да повиши ефективността и достъпността на препарата.

Вижте още: