10 издание на „Кино за пътешественици”

Десетото издание на „Кино за пътешественици” ще стартира на 1 август в „Културен център G8” с премиерата на филма „Аз и Африка” на мароканския пътешественик Отман Золати.

Отман никога не е напускал родното Мароко и от малък иска да стигне до най-южната точка на Африка. Той е само на 20, има едва 80 долара в джоба, а мечтата го зове. Заминава съвсем неподготвен, но пътят го учи на всичко. За почти 4 години той изминава над 30000 км през 24 държави. Тръгва на колело, а стига до крайната точка на скейтборд. На пътя му застават гладът, жаждата, маларията, безкрайни въртележки с визи и един арест, но нищо не може да го спре.


На много места си мисли, че го чакат врагове, а открива приятели. Домът му липсва, но вече обмисля накъде да продължи. А опасната, тъмна и сурова Африка се оказва един колоритен и жив континент, пълен с изненади.

Преди прожекцията на филма Здравко Григоров и Ангел Хаджийски ще разкажат за тяхното приключение с камион из Африка, което започва от ЮАР, преминава през Намибия и Ботсвана и приключва при водопада Виктория на границата между Зимбабве и Замбия.

Ден след началото, на 2 август, ще бъде премиерата на филма „Речни хора”. Мирослав предприемa опасна експедиция в Амазонската джунгла, за да се срещне с речните хора, които отказват да живеят в цивилизацията. В дивото всеки се придвижва, както успее, яде каквото си улови, спи, където намери подслон и се спасява, както може. С двама приятели и упътвания на хартия в джоба, той тръгва към земите на племето мацес, което живее в сърцето на джунглата, някъде на границата между Перу и Бразилия. 

Преди прожекцията Светлана Дамянова ще сподели със зрителите за своето пътешествие из Перу, което включва изкачване до Мачу Пикчу по Пътеката на инките и вълнуващи дни из амазонската джунгла и националния парк Ману.

На 3 август Екатерина Петрова ще представи своята книга „Нещотърсач” преди прожекцията на филма „Когато музиката разказва история”. Дорота и Катержина заминават за Централна Азия, за да съберат автентична музика от региона и да се потопят в местната атмосфера, благодарение на разказите на хората от Казахстан, Киргизстан и Монголия. Едно впечатляващо приключение, в което музиката чертае маршрутите през непознати и чакащи да бъдат открити места.

Премиерата на „Петото слънце” ще бъде на 9 август. Филмът проследява финландския пътешественик Пану Хейкуринен, който решава да измине пътя от Хелзинки до Кернс в преследване на пълно слънчево затъмнение. Двама италианци приемат предизвикателството да заснемат пътя на Пану, но финландецът няма предварителен план, който да следва, той просто иска да стигне до целта си - Австралия.

Преди прожекцията Габриела Цекова ще сподели за своето пътешествие из Казахстан.

Вечерта на 11 август е посветена на Пътя Камино. Първо Стефан Касев ще разкаже за своите преживявания по Пътя и ще представи книгата си "Това е краят на света и се чувствам добре". А след това ще гледаме филма "Камино де Сантяго" на швейцарските режисьори Йонас Фрай и Мануел Швайцер. Един път и хиляди човешки съдби. Хора от цял свят се стичат, за да извървят своя поклоннически маршрут. Някои тръгват в търсене на новия си житейски път, други, за да видят докъде ще стигнат физическите им възможности, а трети – просто да се забавляват и да срещнат нови приятели. Целта на всички е да достигнат до мощите на Свети Яков в Сантяго де Компостела.

На 12 август ексклузивно ще бъде прожектиран филма „На север от слънцето”. Инге и Йорн прекарват девет месеца студена норвежка зима в необитаемия залив на изолиран арктически остров, близо до атлантическите брегове на Северна Норвегия. Най-добрите вълни за сърф в света са тайната на този пустеещ залив.

Преди прожекцията Мая Сапунджиева и Ивайло Сапунджиев ще разкажат на зрителите за техните приключения в Исландия.

„Кино за пътешественици” ще продължи до 17 август, когато ще закрием събитието с прожекция на филма „Чай масала” и презентация за Индия на Мартин Борисов.

Пътешествията на кино ще стартират всяка вечер в „Културен център G8” и „Евро синема” от 1 август до 17 август. Над 20 филмови заглавия ще отведат пътешествениците до мечтани и труднодостъпни точки на Земята.

Вижте още:

● Ново проучване на International Workplace Group разкрива, че 74% от родителите биха потърсили нова работа, ако се налага дълго ежедневно пътуване...