Дни на Белгия в БългарияКачеството на живота – акцент на юбилейните 10-ти Дни на Белгия в България.

За първи път фестивалът не се ограничава само със София.

На 7 октомври една ползотворна двустранна традиция продължава с откриването на 10-тите ежегодни Дни на Белгия в България.

Инициативата се организира от Посолството на Белгия в София и на бизнес клуб „Белгия-България-Люксембург“, в който са представени голям брой белгийски компании с бизнес у нас.

Връчването на бизнес наградата Primus Inter Pares (Пръв сред равни) 2015 ще ознаменува началото на фестивала. Тази година тя се присъжда за принос в развитието на човешките ресурси.

Наградата за победителя е изработена за трета поредна година от ученици от Школата по изкуствата за деца и младежи в неравностойно положение „Дедал“.

По повод откриването на Дните посланичката на Кралство Белгия г-жа Аник Ван Калстер сподели: „За юбилейното издание на Дните вложихме двойно повече енергия. Богатата програма включва съдържателни събития от различни области на изкуството, както и уникални кулинарни идеи от Белгия. За първи път Дните гастролират и извън София – в красивия град Габрово, с много интересна изложба на  карикатуристи от Белгия и България.“

Наред с кулинарията и изкуствата, тази година Дните на Белгия добавят темаta за качеството на живот. Тя намира отражение в обекта на тазгодишните отличия Primus Inter Pares и ще бъде в центъра на дискусиите на двата бизнес-семинара, които се откриват на 15 октомври.

Културната програма прави впечатление със силното присъствие на визуалните изкуства. Изложбата на българо-белгийската художничка Антоанета Тончева е пример как изкуството гради мостове и предлага прочит на различни творчески влияния.

Художници на комикси от Брюксел ще бъдат представени с рисунки във фоайето на Българското национално радио. Музеят на хумора и сатирата в Габрово ще бъде домакин на експозиция под надслов “Свобода на словото, независимостта на медиите през погледа на белгийски и български карикатуристи„.

Магията на киното ще можем да усетим на прожекцията на белгийски късометражни анимации, а музикален акцент на Дните е концертът на формация Ака Balkan Moon с участието на белгийското джаз трио Aka Moon и българските музиканти Недялко Недялков, Тима Недялкова, Владимир Карпаров и Стоян Янкулов-Стунджи.

На любителите на кулинарното богатство на Белгия, както и на любопитните да го открият, Дните на Белгия предлагат разнообразни белгийски ястия и неделен брънч в Хилтън София, а празненството за 10 годишнината на събитието ще бъде приготвено със съдействието на Шеф Винсент Ромбаут.

Всичко за 10-тите Дни на Белгия в България на www.bblbg.com.

Вижте още:

Държавата започва обсъждането на възможностите за изграждането на консолидиран платежен механизъм за компенсиране на производителите при форсмажорни обстоятелства. Това се...