1460244Демонстрацията е нов епизод от проекта „Улицата на занаятите – Песента на колелетата“, част от културната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС

На 20-и март предстои нова демонстрация в рамките на Улицата на занаятите „Песента на колелетата“, част от културната програма на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Избраните занаяти за демонстрациите от проекта „Улица на занаятите Песента на колелетата“ са свидетелство за устойчивото развитие на българския бит, култура и дух.

Този път делегатите ще имат възможност да се докоснат до един от най-древните занаяти по нашите географски ширини – тъкачествто. Той е избран, за да разкаже  на чуждестранните делегати как домашното тъкачество е съществена част от бита на българите и да представи характерните черти на българските тъкани, съхранили древни техники и образи.

Демонстратор на майсторството на занаята ще бъдe българската тъкачка от Пловдив Слава Балджиева, която ще покаже част от своите традиционни и съвременни произведения, които носят обаянието на неподправеното творческо виждане на старите майстори.

Събитието ще се проведе в едно от фоайетата на НДК на фона на специално изграден декор, който пресъздава етнографски занаятчийски комплекс. В декора чрез реквизити са представени занаятите ковачество, грънчарство, килимарство и тъкачество. Изложени са занаятчийски принадлежности от копривщенските музеи, както и автентичен кукерски костюм, предоставен от читалището в квартал „Сушица“ – Карлово. Сред елементите на декора е и творбата на Цветан Колев, "Ноевият ковчег", част от първата българска изложба в Берлемон Summa Artis 2008 – 2011.  

Следващото събитие от инициативата „Улицата на занаятите – Песента на колелетата“  е на 10-и април, когато делегатите на Председателството на Съвета на ЕC ще се срещнат с българския фолклор чрез ритми, изпълнени от  майстор-гайдар. В края на април в декора на Улицата на занаятите ще бъде представено грънчарството. 

Вижте още: