Наследници на шотландки уиски династии с майсторски класове у нас

Представители на фамилиите Грант и Ленг пристигат от Шотландия за Whisky, Rum & Wine 2024.

500 премиум клас етикети уиски и ром, селекция от над 300 вина от цял свят и десетки премиери за посетителите на феста на 19 и 20 април.

Наследници на шотландски уиски династии с вековна традиция пристигат в България, за да проведат ексклузивни майсторски класове с представяне и дегустация на специални редки селекции в рамките на Whisky, Rum & Wine 2024. Традиционното събитие ще събере повече от 50 изложители на над 500 премиум клас етикети уиски и ром и над 300 вина от цял свят на 19 и 20 април в София.


Тази година фестът ще предложи на българската публика общо 10 майсторски класа, водени изцяло от чуждестранни лектори, собственици и глобални посланици на марките. Сред тях е Дънкан Грант, представител на шестото поколение от фамилията Грант, собственици на легендарната дестилерия GLENFARCLAS от Спейсайд регион, характерен с шери стил уискита “. Дестилерията има 187-годишна история в създаването на перфектното малцово уиски, една от емблемите на шотландския вкус. Посетителите в двата майсторски класа на Дънкан Грант в София ще имат възможност да дегустират селекция от уискита от пет декади на дестилерията. Специално за българската публика ще бъде достъпна и ценна колекционерска бутилка GLENFARCLAS 50YO - една от петте Old & Rare инвестиционни находки, които ще бъдат предложени на Whisky, Rum & Wine 2024 на цени, достигащи до 20 хил. лв.

С огромен интерес българската публика очаква и посещението на Андрю Ленг, трето поколение от прочутата фамилия независими бутилатори Hunter Laing, които основават и най-новата, десета дестилерия - ARDNAHOЕ на остров Айла. Причината за това е, че тази година се очаква на свободния пазар за първи път да бъде пуснато уиски, създадено там.

„Гордеем се и се вълнуваме, че фамилия Ленг прие поканата ни да гостува в България и се надяваме по време на майсторския клас да „повдигнем завесата“ с интересни детайли около създаването на най-новото уиски на остров Айла, събитие очаквано от всички ценители по света.”, споделят организаторите на Whisky, Rum & Wine 2024 и уточняват, че участниците в майсторския клас на Андрю Ленг ще имат възможност да дегустират и от най-ценните бутилки с отлежали 30-годишни уискита с подписа на Hunter Laing.

По време на феста с майсторски клас ще бъде представена и още една от дестилериите на о. Айла - Bruichladdich Distillery с лектор Анна Купцова, посланик на бранда с над 15 години опит и страст към едномалцовото уиски. Българската публика ще има възможност за специални срещи-лекции и с доминиканския премиум ром Ron Barceló (с лектор Ева Сан Хуан, международен мениджър на бранда), MATES Rum със специална селекция на ромове от Барбадос, Доминиканската република, Тринидад и Никарагуа (с лектор Мено Ван Ейк, старши ром миксолог), елегантните плодови уискита Togouchi от дестилерията Sakurao в далечна Япония (с лектор Винсент Фаеш), METAXA (с лектор Хюити Константиниду директор Наследство, гостоприемството и събития и ръководител на всички програми за образование и обучение на марката), селекция бутикови вина VINULTURA от региона Малборо, Нова Зеландия (с лектор Фльор МакКрий, съосновател и собственик на бранда) и легендарното Champagne AYALA, чиято история датира от 1860 г. (с лектор Рейчъл Миньо, експорт мениджър на бранда).

Наследници на шотландки уиски династии с майсторски класове у нас

„С всяко следващо издание на фестивала се стараем да предложим на българските ценители все по-разнообразно и обогатяващо преживяване и десетте майсторски класа с лектори на световно ниво са доказателството за това. Мисията на нашето събитие е чрез споделяне на знания и качествено изживяване със съмишленици и приятели да изграждаме сред все повече българи култура на консумация и нагласа към премиум напитките“, обясняват още организаторите.

По време на Whisky, Rum & Wine 2024 ще се състоят и премиери на напитки, които публиката ще може да дегустира ексклузивно за първи път в България. Сред тях е най-популярното премиум грейн корейско уиски HWAYO (името произхожда от думите „огън“ и “благороден”), което се произвежда по специална технология от ориз и стъпва на 700-годишна традиция. За първи път в рамките на събитието ще бъде обособена отделна „Просеко зала“, посветена на все по-популярната категория Bubbles wines. В нея 12 изложители ще предлагат на посетителите възможността да опитат различни марки "Просеко", шампанско и други пенливи вина. На място ще бъде представена и бързо растящата у нас и по света Zero категория вина - без алкохол, без захар, без изкуствени оцветители и добавки и с ниско калорийно съдържание.

В съответствие с ценностите и философията на събитието, и призива за отговорна консумация, чрез партньорство с таксиметрова компания и Drink-and-drive оператор е създадена необходимата организация и възможност за удобен и безопасен транспорт на посетителите на фестивала. Тази година събитието ще бъде безкешово, като на място ще се приемат плащания с карта благодарение на партньорите от myPOS със съдействието на Mastercard, които вече 10 години заедно предоставят гъвкави финтех решения за малките и средни търговци.

Билетите за Whisky, Rum & Wine 202 са достъпни в платформата Eventim, като капацитетът е ограничен, а местата в част от майсторските класове вече са изчерпани.

Вижте още: