1520403Денят на Белгия се организира по повод Европейската година на културното наследство 

На 28 октомври(неделя), по повод Европейската година на културното наследство в гр. Габрово ще се проведе Ден на Белгия, организиран от Областна администрация Габрово. Събитието е с цел насърчаване на хората да откриват културното наследство на Европа и да засилят чувството си на принадлежност към общото ни европейско пространство.

Денят ще стартира в 11:00 часа с българо-белгийски бизнес форум, който ще се проведе в библиотеката на Техническия университет – Габрово. По време на форума повече от 15 български и белгийски фирми от хранително-вкусовата и леката промишленост ще промотират своята продукция.

От 15 часа Художествена галерия „Христо Цокев“ ще бъде пространството, където жителите и гостите на града ще могат да видят спектакъл със знамена на асоциация "Рейнаут" /Белгия/, работилница за „цветни аранжименти“, изложба от корици на комикси, една от емблемите на Белгия – шоколада и джаз концерт. С цветната работилница ще се даде възможност на габровци да се докоснат до Фестивала на цветния килим, който се провежда на всеки две години на площад Гранд Плас в Брюксел. Изложбата „Звездните мигове на белгийския комикс“, предоставена от посланика на Кралство Белгия у нас Н.Пр. г-н Франсоа Бонтан, ще ни докаже, че комиксът е истинска институция. 

В 16 часа културната програма продължава с джаз концерт на Габровски камерен оркестър с диригент Иван Стоянов и гостуващи музиканти Никола Озер /Белгия/ - цигулка, Петър Миланов – китара и Недялко Недялков – кавал. 

Официални гости на събитието ще бъдат Посланикът на Кралство Белгия Н.Пр. г-н Франсоа Бонтан, Консулът на Кралство Белгия г-н Барт Кусенс, г-н Огнян Златев – ръководител на Представителството на ЕК в България, членове на Борда на директорите на бизнес клуб „Белгия – България – Люксембург“, кметът на община Габрово г-жа Таня Христова. 

Вижте още: