„Най-зелените компании в България 2015”От 25 април до 26 май 2016 г. включително ще е активна онлайн апликационната форма за подаване на кандидатурите в националния конкурс „Най-зелените компании в България 2015”.

Кампанията се провежда в партньорство с Министерството на околната среда и водите.

Шестото издание на Националния конкурс, който се превърна в емблема на отговорния и екологично съобразен бизнес, включва някои нови категории, които са в синхрон с развиващата се бизнес среда в България и нови отличия за личности, компании, общини и неправителствени организации.

„Най-важната цел за мен е образователната – да информираме компаниите за възможностите и добрите практики от зелено устойчиво развитие. Тези, които работят усърдно по темата за нисковъглеродната икономика и прехода към зелена икономика, имат нужда не само от признание и от публичност, но и от това да намерят много повече съмишленици. За мен е чест да съм част от журито вече за трети път и да насърчавам „зелените“ инициативи“ - споделя Марина Стефанова, директор „Устойчиво развитие“ в Българската мрежа на глобалният договор на ООН и член на журито на конкурса.

„Не е най-важното нещо наградата в този конкурс, най-важното е участието, защото въпросникът е наистина подробно разработен и има най-различни теми, които могат да подтикнат и да информират компаниите какви мерки и действия те могат да направят в тази насока, което ще доведе следващата година до нови по-добри резултати. Аз съм оптимист в тази насока и се надявам много компании да кандидатстват тази година. Надявам се това събитие да има още по-голям отзвук, който да доведе до повече кандидати и добри примери следващата година“ информира арх. Ангел Захариев, съдружник и управител в архитектурно бюро А и А Архитекти и един от новите членове на журито.

„За мен е чест да бъда, част от журито на най-престижния конкурс за „зелени“ компании в България, който ще награди не само зелените организации, но и зелените идеи, проекти и стартъпи, което е една уникална възможност за стартиращите компании да споделят своите екологични иновативни идеи. Мисля, че конкурсът ще има огромен успех както от страна на участници, така и от страна на нови идеи и интересни моменти и очаквам с нетърпение церемонията по връчването на наградите“ каза адв. Жени Ганчева, най-новият член на журито.

„Темата за устойчивото развитие не е само една хубава идея. Тя се превръща в нещо задължително. Организацията на обединените нации сподели наскоро информация, че ако не сменим модела, по който се развиваме, климатичните промени ще станат необратими след 20 години. Необходимо е усилена работа в две направление – да обърнем климатичните промени и да адаптираме нашите селища към вече променения климат и за това тази инициатива е много полезна, за да събуди обществеността и да помогне налагането на все повече екологични практики“ сподели арх. Николай Гълъбов.

Всяка компания, която е проявила „зелена“ инициативност през изминалата 2015 година, може да кандидатства онлайн за престижните награди на този адрес: green.b2bmedia.bg

Категории:
 • Автоиндустрия, транспорт, логистика и телекомуникации
 • Енергетика, воден сектор
 • Технологии, IT продукти и услуги
 • Индустрия и производствен сектор
 • Рециклираща промишленост, управление на отпадъци
 • Обществени организации, общини и държавни структури
 • Строителство, недвижими имоти, търговски площи, бизнес сгради
 • Туризъм, хотелиерство и развлекателна индустрия
 • Финансови, банкови, счетоводни и правни услуги
 • Био индустрия, зелен бизнес
 • Хранителна индустрия, сектор „услуги”, търговия и селско стопанство
 • Сектор "образование", ПР и рекламни услуги
 • Зелени стартъпи
За първи път в състезанието ще се включат и стартиращи „зелени“ бизнес идеи. Инициативата е насочена към студенти, стартиращи фирми, предприемачи, изследователи и неформални екипи, които имат възможност да представят своите „зелени“ бизнес идеи, свързани с предизвикателствата на климатичните промени.

Кандидатите с най-впечатляващи екологични резултати получават грамота и статуетка, а някои ще бъдат отличени и със специалните награди на журито и публиката:
 • Награда: "Принос към зелената идея"
 • Награда: "Зелена иновация"
 • Награда: "Устойчиво развитие за „зелена” икономика"
 • Награда: "Безхартиен офис"
 • Награда: "Зелено перо"
 • Награда: "Зелена личност" - награда на публиката
Носител на престижния приз "Зелена личност" за миналата година беше Ралица Касимова, главен координатор в мрежата на Хранкооп и Фермерски пазари.

Наградата е предназначена за личност, която е допринесла за популяризиране и налагане на „зелената идея“ в обществото. Всеки би могъл да направи мотивирано предложение за тазгодишния носител на email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. до 10 май 2016 г.

Награда за медии

За втора поредна година в конкурса са предизвикани да участват и журналистите. Те могат да изпращат свои материали, посветени на “зелена” тема на email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. до 26 май 2016 г.

Зелени сертификати

За първи път най-добре представилите се компании в Националния конкурс на b2b Media ще получат не само статуетка и грамота, но и специален "Сертификат Зелена компания". Той ще бъде предоставен на всички организации, които покриват критериите за участие и са попълнили онлайн въпросника в посочения срок - от 25 април 2016 г. до 26 май 2016 г.

Ще намерите формата за кандидатстване на сайта на конкурса: green.b2bmedia.bg

Официалното награждаване ще се състои на 8 юни 2016 г.

Конкурсът „Най-зелените компании в България” се организира от b2b Media.

Председател на журито:

Надя Маринова - гл. редактор на b2b Mediа.

Основател на b2b Media, b2b Magazine, biolife.bg, Manifesto.bg, b2b Legal.

Инициатор на конкурса “Най-зелените компании в България”, международната конференция “Индустрия и иновации”, “Smart buildings, Smart cities, Smart economy”, наградите Sky Stars и много други национални и международни събития.

Мениджърският й опит в областта на медиите включва престижни позиции, като гл. редактор на Darik Radio Burgas, зам. главен редактор на в -к “Пари”, директор икономически предавания на TV Bulgaria On Air и Re:TV, гл. редактор на предаването “Оригиналът” по ТВ 7 и др.

Надя е с юридическо и журналистическо образование, както и диплома от London School of PR. Завършила е множество специализации по PR and reputation management, Crisis Management, Media Evaluation, Corporate identity, Brands and brand management, с диплома по “Investigative Business Reporting”.

Жури:

Арх. Ангел Захариев - съдружник и управител в архитектурно бюро А и А Архитекти.  Работил по проектирането и реализацията на многобройни проекти, включително на някои ключови обекти в София определящи посоката на съвременната архитектура в България, като: Бизнес Парк София, Капитал Форт, Музейко. Един от основателите на фондация ГРУПА ГРАД, където заедно с други известни млади архитекти се бори активно за позитивната промяна в обществената архитектура и градското планиране в
България.

Арх. Николай Гълъбов - председател на Комисията по международна дейност и евроинтеграция към КАБ, а от Май 2012 и зам.-председател на Камарата на архитектите в България. Член на Управителния съвет на Архитектурния Съвет на Европа, 2011 - 2013. Наблюдаващ и координиращ дейността на работните групи: „Околна среда и архитектура”, „Урбанизъм“ и „Жилищна политика“ към АСЕ.

Марина Стефанова - член на журито за трета поредна година. Тя е изпълнителен директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Носител на приза “Най – зелена личност” в националния конкурс “Най – зелените компании в България”.

Борислав Стефанов – Той има бакалавърска степен по бизнес администрация от Американския университет в България, магистратура по международен мениджмънт от Regents Business School, Лондон и МВА от Harvard Business School, Бостън. Работил е в „Даймлер-Крайслер” в Дубай, в Boston Consulting Group в Москва. Бил е директор продажби и развитие на „Лада Имидж”. От 2009 - 2013 г е изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции. От 2014 е директор в GlobeCap Investment,  българско дъщерно дружество на инвестиционен фонд от Саудитска Арабия.

Кийт Далримпъл има магистърска степен по бизнес администрация от колежа Babson и бакалавърска степен в същата специалност от университета в Масачузетс. Той започва своята кариера с частни кленти и работи за институции като CIBC Oppenheimer, Tucker Anthony и RBC Dain Rauscher. В момента е ръководител на Dalrymple Finance LLC, независима фирма за инвестиционни проучвания и консултации. Неговото мнение е цитирано в множество публикации на Financial Times, Wall Street Journal и New York Times. Кийт Далримпъл има 15 години опит в сферата на финансовите услуги, заемайки различни позиции в областта на инвестиционните финанси.

Адв. Евгения Ганчева - тя има дългогодишна практика в решаването на сложни въпроси в сферата на интернет правото, включително нарушаване на авторски права и търговски марки в интернет, нелоялна конкуренция и търговски практики онлайн, кибернастаняване, уебсайт договори, защита на лични данни, закрила правата на интелектуална собственост в електронните спортове и видеоигри. Консултира стартъпи, професионалисти и уеб ентусиасти при реализацията на проекти в интернет. Лектор в курсове за е-търговия и онлайн бизнес.
 
Сайт на конкурса: green.b2bmedia.bg

Партньори: ЕКОПАК, Savanto, Creativegg, ФБТИК, ББЛФ, КАБ, БДВО, CSRКанал 3, AgroTV, ECON.bg, сп. Бизнес Лейди, в-к 19 Минути, Fakti.bg.

За допълнителна информация можете да се свържете с нас на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или да се обадите на 0877 355 234.

Вижте още: