Посолството на Азербайджан отбелязва Черен януариИзминаха 25 години след събитията от 20 януари 1990 г., които влязоха в историята на Азербайджанския народ като кървавата януарска трагедия, "Черния януари".


През нощта на 19 срещу 20 януари 1990 г., без да се обявява извънредното положение с указ на ръководството на CCCР съветските военни и специалните части нахлуват в град Баку и някои региони на страната за наказване на населението, които са събрани по улиците в знак на протест срещу опитите на Армения за нарушаване на териториалната цялостност на Азербайджан, а също така  срещу несправедлива и пристрастна политика на лидерите на бившия Съветски съюз срещу Азербайджанския народ. Танковете и бронетранспортьорите унищожаваха всичко по пътя си. Стреляше се по хората по улиците, обществения транспорт, в собствените им  домове, дори стреляха по линейките, които караха ранените.

Същата вечер, 133 души бяха убити, над 600 човека бяха ранени, над 800 човека бяха незаконно арестувани, много от тях бяха изчезнали. В тези трагични дни, стотици смели деца на родината си жертваха  живота си в името на независимостта на страната и свободата на народа. Трагическото събитие през януари 1990 г. не успя да прекъсне волята на Азербайджанския народ,  желанието да се бори за национално освобождение. Напротив, тези ужасни събития обединиха хората както никога преди, давайки им неизчерпаема сила и воля за победа. Година и половина по късно, на 18 октомври 1991 г. Азербайджан обявява независимостта си и направи ясен избор в изграждането на модерна Европейска държава, въз основа на демокрацията, върховенството на закона и пазарна икономика.

След завръщането на национален лидер Гейдар Алиев на власт, през 1994 г. бе дадена политическа оценка на събитията от 20 януари, а имената на извършителите са известни на обществеността. От тогава 20 януари  бе обявен като ден за национален траур, и всяка година  се пази  паметта за азербайджанските мъченици. Нашата нация винаги ще пази светла паметта на мъчениците, които са пожертвали живота си за независимостта и суверенитета на Азербайджан.

Макар, че са минали 25 години от тези кървави събития, всяка година азербайджанския народ отбелязва трагедията на 20 януари, която е увековечена в паметта на нашия народ, като ден на национален траур.

Вижте още: