Приказна изложба с картини за деца разкрива нови светове

“Малки приказки” кани деца и родители да се насладят на вълшебни картини и истории към тях, създадени от Дени Орманова и Боян Танчев.

От 21 до 29 ноември в галерия “Прегърни ме” изложбата на художничката Дени Орманова ще покани посетителите в приказен свят, създаден специално за най-малките ценители на изкуството.


Експозицията включва 33 пъстроцветни картини, допълнени от чудновати истории. Всички те са своеобразни портали към вълшебни светове, вдъхновени от света на келтските друиди.

Първото пътешествие е в света на Бърбоцветковците. Картините на техните домове разкриват как живеят, в какво вярват и най-вече - грижата и любовта на тези същества към природата.

“Наблюдавайки света около нас - войните, климатичните промени, несигурността, изпитах силно желание да създам безопасни убежища, които да подаря на децата. Места, които да изпълват младите им сърца със светлина и надежда, въпреки хаоса навън. Синът ми Боян прегърна тази идея и докато аз рисувах картините, той пишеше историите към тях. И така се появиха нашите "Малки приказки"” - разказва художничката.

Вдъхновение за платната са както фолклорните истории, така и някои от най-ярките картини от “Цветя” - предишен цикъл с картини на Дени Орманова. Текстовете към тях са написани от нейния син - Боян Танчев - успешен сериен IT предприемач, за когото да реализира проект в областта на ранното детско развитие е отдавнашна мечта.

Цялостна карта вече обединява местата и героите на “Малки приказки”, а сегашната изложба е едва началото на мащабен свят, обединен от името Whimsikl, който тепърва ще се разкрива. В него всяка колекция картини ще представлява отделна вселена, създадена с любов и въображение. Освен оригиналните картини, проектът ще предлага и висококачествен арт принт на хартия “Hahnemühle William Turner”, както и пъзели и книжки за оцветяване с картините от различните колекции.

Вижте още: