Расте броят на заявките за представяния във  виртуалния "Базар на професиите" 2020Приемът на заявки за участие на компании в "Базар на професиите" 2020, е изключително активен. "Базар на професиите" 2020 ще се проведе на 28 ноември (събота) 2020 г., от 9:00 до 16:00 ч, с излъчване на живо във @Facebook и @YouTube. Шестото издание на инициативата е с изцяло нов формат на онлайн конференция, водена от журналистите от TeenStation и включвания на живо на участниците в програмата. Базарът е насочен към деца и младежи във възрастова група 9-16 г., родители и учители.

• Деца и тийнейджъри с възможност да програмират бъдещето си онлайн

• Прогнози за бъдещето на обществено значимите професии

• Тийн инфлуенсъри в откровен разговор за заниманието си и може ли да е професия то?

В програмата на Базара са предвидени разговор за инфлуенсърството с тийн инфлуенсъри и дискусия за бъдещето на обществено значими професии, каквито са тези на лекаря, учителя и журналиста, както и представяния на различни кариери чрез видеа, интервюта и Q&A сесии.

“За нас е предизвикателство не новият виртуален формат на Базара, а факта, че тази година ние ще сме на територия, в която децата ни се чувстват по-комфортно от нас. За да програмират бъдещето си и да изберат занимание, която да ги мотивира и да им носи удовлетворение, не е достатъчно да им разкажем за различните професии. Трябва да го направим на техния език и в тяхната среда. Ще се срещнем във фб, инстаграм, тик ток, за да покажем, че ученето е за цял живот и винаги е време за нови знания и умения, каквито са тези социални мрежи за много от нас. Тази година всички сме онлайн. Нека направим виртуалната среда и общуване полезни и пълноценни.”, убедена е Дарина Георгиева, изпълнителен директор на БМГД. “Компаниите видяха потенциала в този нов формат и смятам, че на това се дължи и нарастващия брой заявки за участие от страна на фирмите.”  

Базарът на професиите 2020 ще стартира с видео разказа “Защо ходят мама и татко на работа във фирма?”, лекция за кариерно ориентиране на тема “Как да избереш професия?” с Гергана Раковска и  възможност за попълване на въпросник за кариерно ориентиране. Ще бъдат представени полезни инструменти каквито са „Пътешественик в бъдещето“ - кариерна игра в 3D виртуален свят и Level Up 2 VET - мобилна игра, на Фондация на бизнеса за образованието.

Очаква се в Базара на професиите 2020 да се включат над 10 компании и да бъдат разказани спецификите на над 20 професии. Онлайн формата на провеждане ще позволи включване на повече специалисти, представящи професията си и участие на ученици от цялата страна, без да напускат сигурността на домовете си.

За “Гордея се с труда на моите родители” и Базар на професиите

“Гордея се с труда на моите родители” е инициатива на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, която цели да покаже на децата, че трудът е потребност и ценност, че всеки човек е необходим и полезен на обществото, независимо каква професия упражнява. Тя създава съпричастност с ценностите на труда и напредването в живота благодарение на лични качества, способности и натрупани знания; и дава възможност на компаниите по недвусмислен начин да покаже на служителите и работниците си, че оценява техния принос пред най-важната аудитория за тях - децата им.

Базар на професиите е инициатива, която има силата да промени живота на децата и младите хора в България. Той е най-голямото публично изложение за представяне на професии пред ученици от компании и професионалисти. Базарът на професиите е продължение на “Гордея се с труда на моите родители”, предизвикан от интереса на обществото и е израз на обществено полезната и визионерска роля на бизнеса.

От своето начало преди осем години над 7000 деца са опознали работното място на своите родители и вече знаят колко ценни са трудът и различните професии, а над 8000 са се запознали с разнообразието от професии на Базара.

Вижте още: