Регионален Център София – ЮНЕСКО обявява международен младежки конкурсРегионален Център София – ЮНЕСКО обявява международен младежки конкурс „Нематериално културно наследство: следващото поколение”. Наградата е 3-дневно посещение в Париж. Журито ще определи трима победители, които ще могат да разгледат Централата на ЮНЕСКО и други културни обекти във френската столица. Конкурсът е насочен към хора от 18 до 35-годишна възраст, граждани на страните членки на Регионалния Център. Надпреварата ще продължи до 15 септември 2021 г.

„Конкурсът цели да провокира интереса и съпричастността на младите хора към опазването и предаването на нематериалното културно наследство. Винаги съм казвала, че активното участие на новите поколения е единствен път към това да съхраним тези ценности. Но младата публика изисква и модерни подходи. Затова и в този конкурс търсим атрактивни истории, търсим езика на младите, техният прочит, търсим новото, свежото, модерното. Вярвам, че има много неразказани истории, които ще представят културното наследство в нова, но много интересна светлина”, казва Ирена Тодорова, изпълнителен директор на Регионален Център София – ЮНЕСКО.
  • Наградата е 3-дневно посещение на Централата на ЮНЕСКО  в Париж
  • #ShareYouthHeritage търси атрактивни истории за нематериалното културно наследство от Югоизточна Европа

Надпреварата е под надслов #ShareYouthHeritage и е част от инициативите по случай 75 години от създаването на ЮНЕСКО (16 ноември 1945 г.) и 65 години от присъединяването на България към организацията. Съорганизатори на конкурса са Национална комисия на Република България за ЮНЕСКО и Френски институт в България.

Участниците могат да представят занаяти, танцово, музикално изкуство и сценично изкуство, кулинария, ритуали и обреди или други вариации на нематериално културно наследство от своя регион. Не е задължително условие елементът да е вписан в Представителния списък на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Материалите, които отговарят на условията на конкурса, ще бъдат оценявани от  5-членно експертно жури, съставено от представители на организаторите и двама експерти по нематериално културно наследство. Участие могат да вземат граждани на страните членки на Центъра: Република Албания, Република Армения, Босна и Херцеговина, Република България, Грузия, Република Гърция, Република Кипър, Република Молдова, Румъния, Република Северна Македония, Република Словения, Република Сърбия, Република Турция, Република Хърватия, Черна гора и Украйна.
Кандидатури се изпращат през платформата на сайта на Регионалния Център.

Вижте още: