1476144Концертът за цигулка и оркестър на Румен Бояджиев-син, чиято световна премиера ще бъде на 20 май в зала „България“, е посветен на Калина Христова – концертмайстор на Софийската филхармония. За нея той казва: 

Тя е невероятен цигулар и професионалист, харизматична личност с обаяние и излъчване, потайна и интригуваща в изпълнението си. Появата й на сцената силно напомня елегантността именно от прекрасните години на големите холивудски звезди. Визуално и музикално Калина би могла да предаде усещането за лукс, хармония и стил. Тя меко и фино коригира техническия аспект на цигулковата партия в произведението, без да нарушава идеята и цялостта му. Реакцията йбешепо-скоро приятна изненада, отколкото каквато и да е критика към мен. За мнението й - трудно бих могъл да говоря аз, но имам подозрението, че концертът й харесва.

Смятам, че по-често трябва да изненадваме изпълнителите с нови произведения, тъй като това е един невероятен творчески контакт и диалог.

Калина Христова също не крие радостта си от творческата среща с композитора: 

Уникално беше усещането, когато Румен ми каза, че пише концерт за цигулка и той е за мен. Как да Ви кажа...ова е като някой да ти повери детето си...трябва много да ти вярва.Тук е моментът да кажа: Благодаря ти, Румене! За мен е чест! Концертът за цигулка е изключително красив! Бляскав, романтичен, искрен. Сякаш някакъв копнеж по едни отминали времена...така го чувствам аз. Не е лесен технически и музикантски, той е предизвикателство, което ме радва.

Партньори на Калина ще бъдат колегите ѝ от първия ни оркестър под палката на един от най-обичаните родни диригенти Мартин Пантелеев. Във втората част на концерта те ще представят Симфония № 41 на Моцарт.

Билети – на касата на зала „България“ и онлайн на Ипейи Тикетсбг.

Биографии: 

С доказан професионализъм и индивидуалност близо 15 години КАЛИНА ХРИСТОВА  е концертмайстор на Софийската филхармония. Нейното артистично присъствие поднася изключителен професионализъм с прекрасна техника и красив и богат на нюанси звук. Калина Христова концертира редовно като солист на редица оркестри в България и чужбина. Изнася рецитали в Осака, Които и Нара, свири с филхармония „Канзай“. Участва като солист и камерен изпълнител на най-престижните български фестивали. Носител е на награди от национални и международни конкурси. Има редица записи за Българското националн радио и Българската национална телевизия. 

Калина Христова е възпитаник на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в класа по цигулка на проф. Елисавета Казакова. По време на следването си заминава за Торино, Италия, където специализира при проф. Мариана Сирбу. Опит в ансамбловото музициране получава и като концертмайстор на Камерен оркестър „Орфей” от 1993 до 2000. 

Като продължение на семейните традиции, МАРТИН ПАНТЕЛЕЕВ първоначално учи цигулка. Завършва при Ангелина Атанасова в Музикалното училище в София и се дипломира в Националната музикална академия. Още като ученик е концертмайстор на младежката филхармония „Пионер” под диригентството на Влади Симеонов и участва в нейните турнета в европейските страни. Завършва майсторските класове по цигулка на Ифра Нийман в Майнц и Лондон и на Захар Брон в Хамбург.

През 1998 г. след конкурс става концертмайстор, а година след това – и на втори диригент на международния оркестър „Филхармония на нациите”, ръководен от Юстус Франц. С този оркестър концертира в САЩ, Китай, Русия и Германия. 

През 2002 г. основава фестивала „Камерни музикални дни” в Барт, Германия. 

Сред диригентските му изяви са концертите в САЩ, Китай и Хонконг с „Филхармония на нациите”. По покана на президента на Германия Йоханес Рау  концертира в Бетовенхале в Бон с „Музика Арт оркестър”. 

Освен цигулар и диригент, Мартин Пантелеев е и композитор. Неговите „Епизоди” за симфоничен оркестър са изпълнявани в Берлин, Хамбург и Франкфурт. За тази творба Пантелеев е номиниран за културната награда „Давидоф” през 1998 г. Първата му симфония, посветена на жертвите от войната в Косово, е дирижирана в Германия и записана за Българското национално радио. Симфоничната поема „Две” е представена премиерно в Бад Вьорисхофен, Германия, като документалният запис е издаден и на компактдиск; в същия град прозвучава и Третата му симфония. Премиерата на Концерта за ударни инструменти и оркестър се осъществява в Пекин с Пекинския симфоничен оркестър. За композиторското си творчество Пантелеев получава наградата „Златно петолиние” на Министерството на културата и на Съюза на българските композитори през 2005 г. 

През 2006 г. подписва тригодишен договор със Софийската филхармония за участия като гост-диригент. През 2011 г. дирижира турне на Филхармония Кейптаун, първо на африкански оркестър в САЩ, а през 2012 става главен гост-диригент на този ансамбъл. Работи с оркестри като Кралската филхармония в Лондон, Берлинските симфоници, Концертгебау камерен оркестър Амстердам, Английския камерен оркестър, Националния симфоничен оркестър на Буенос Айрес, Румънския национален радиооркестър, Мексиканската филхармония Халиско Гуадалахара, Симфоничния оркестър на гр. Шенжен, Китай и много други. Дебютира в Канада и Малайзия. 

През 2012 г. Мартин Пантелеев е удостоен със „Златна муза“, година по-късно получава награда за активна творческа дейност на Българското национално радио, а през 2014 Столична община го награждава със специалната награда „София“.

Румен Бояджиев-син(1979) е автор на музика в различни жанрове. Софийската филхармония неведнъж осъществява негови премиери: под диригентството на Мартин Пантелеев през 2013 прозвучава премиерата на „Меса Реквием“ за хор и голям симфоничен оркестър; през 2012 е концертното изпълнение на първата му детска оперета „Малката кибритопродавачка“ по Андерсен (либрето на Венелин Методиев) под диригентството на Григор Паликаров. За нея Румен Бояджиев печели наградата на предаването „Алегро Виваче“  на програма „Хоризонт“ на БНР - „Музикант на годината“, 2012 за творчески дебют. Сценично оперетата е реализирана в Националния музикален театър през 2014. 

Автор е още на Концерт за валдхорна и пиано, Концерт за брас октет, Ламенто за флюгелхорн и оркестър, произведения за ударни инструменти, Романс за любовен обой и пиано и др. Успешно изпълнен е още Концертът за фагот и оркестър № 1 със солист Христо Захариев и диригент Григор Паликаров. 

От 2003 насам Румен Бояджиев се ползва с изключителна репутация в жанра на филмовата и театрална музика и в жанра на аранжимента. През 2008 оркестрира симфоничната част на концерта „Владимир Ампов-Графа - 20 години на сцена“. Оркестратор е на индивидуален проект на Глен Хюз, записан в Лондон. Работи като композитор и аранжор с Орлин Горанов, Марияна Попова, Белослава, Камелия Тодорова, Сузана Сид, Роберта. Оркестрира темата на компютърната игра „ГОТИК“, особено популярна в България. Работи с режисьорите Андрей Слабаков, Атанас Атанасов, Бойко Боянов, Иван Панев, Николай Илиев, Сотир Гелев, Димитър Митовски, Деляна Хаджиянкова. 

През 2010 е награден за „Филмов композитор на годината“ от Националната филмова академия,носител е на многобройни международни отличия като инструменталист и композитор. 

Румен Бояджиев е възпитаник на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ със специалност ударни инструменти и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ при Добри Палиев и Татяна Кърпарова. Ученик е по пиано на Стефан Траянов, Явор Димитров, Иван Ефтимов, по композиция и оркестрация на Александър Райчев. Завършва факултативно дирижиране при Иван Маринов и Деян Павлов. Свири в оркестъра на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ и в камерни и джаз формации. 

Вижте още:

Държавата започва обсъждането на възможностите за изграждането на консолидиран платежен механизъм за компенсиране на производителите при форсмажорни обстоятелства. Това се...