Студентка от България е носител на президентския медал - най-голямото отличие на Американския университет в България

На своята 29-а годишна церемония за награждаване на изявени студенти, която се проведе вчера, Американският университет в България (АУБ) отличи своите най-добри студенти. Церемонията, известна като Honors Convocation, е традиционна за американските университети и се състоя в театър „Д-р Карл Джераси“ в Студентски център „Америка за България“. За своите успехи бяха наградени над 60 студенти, хорът на АУБ, който отбелязва своята 30-годишнина, както и 3 преподаватели.

Най-голямото признание на Honors Convocation е президентският медал. Тази година той бе връчен на Велияна Георгиева (България), която предстои да се дипломира с две специалности – „Политически науки и международни отношения“ и „Икономика“.

„Да получа наградата „Президентски медалист 2023“ е невероятна чест за мен“, каза Велияна. „Тя е признание за цялата ми упорита работа през годините и ме вдъхновява да работя още по-усилено за бъдещето. Да работя за себе си, за семейството си и за един по-добър свят.“

След приемането си в АУБ тя влиза в редиците на студентското правителство първоначално като сенатор, след това като вицепрезидент, а понастоящем е президент. В момента също е вицепрезидент на „Модел на Европейски съюз“ – Благоевград, както и член на Phi Beta Delta. След опустошителните земетресения в Близкия изток Велияна става съосновател на доброволчески корпус за Турция и Сирия в кампуса. През 2022 г. представлява АУБ на конференцията за гражданска ангажираност (Get Engaged Civic Engagement Conference) на Open Society University Network.

През есента тя ще се присъедини към магистърската програма по икономика в Science Po в Париж – една от най-престижните образователни институции в Европа. След като завърши магистратурата си, възнамерява да се завърне в България и да работи за сбъдването на мечтата си – да превърне родината си в добре развита демокрация, дом на амбициозни и добре образовани хора.

Студентка от България е носител на президентския медал - най-голямото отличие на Американския университет в България

Сара Якимовска, Кирил Хаджийски, Тихомир Михайлов и Тодор Иванов получиха специална награда за гражданска смелост, както и благодарствено писмо от собствениците на Red Box Car в Ред Лодж, Монтана, САЩ. След катастрофално наводнение в района малък екип на Red Box Car, състоящ се от четиримата студенти от АУБ, които са там по програмата Work&Travel, и няколко други служители, оказват безценна помощ на нуждаещите се, като в продължение на 10 дни разпределят повече от 250 порции храна на ден и участват в почистването след бедствието.

На церемонията Honors Convocation в АУБ десетки студенти бяха наградени за високи академични успехи в различни области: информационни системи, компютърни науки и софтуерно инженерство, математика и природни науки, икономика, бизнес администрация, политически науки и международни отношения, европеистика, журналистика и масови комуникации, литература, психология, съвременни езици, филмово изкуство и музика. Университетът връчи отличия и на най-изявените преподаватели, които подкрепят студентите в стремежа им към изява и в подготовката за кариерното им развитие.

„Няма по-голямо удовлетворение за нас от това да отличим най-добрите студенти и преподаватели“, посочи президентът на АУБ д-р Дейвид Еванс. „Тази церемония е от особено значение, защото чрез нея насърчаваме изявите на нашата общност и празнуваме значимите успехи на своите студенти и преподаватели. Гордеем се с нашите студенти, които наред с академичната дейност са винаги готови да отделят време и усилия за обществени каузи“, допълни той.

Студентка от България е носител на президентския медал - най-голямото отличие на Американския университет в България


По време на събитието АУБ връчи награди и за забележителни постижения извън сферата на академичните области през изминалата година – програмиране, гражданска ангажираност, лидерство, изкуство и спорт. Церемонията завърши с химна на студентите Gaudeamus igitur, изпълнен от присъстващите заедно с хора на университета, който също беше сред наградените – с отличие за общностна хармония.

Вижте още: