Още един телеком влиза в сътрудничество с МВР в борбата с киберпрестъпността

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов и управителят на “NET1"  Петър Ризов подписаха официално споразумение за съвместна работа в борбата с онлайн разпространението на материали, представляващи сексуална експлоатация на деца. Партньорството стартира в средата на  октомври, обявен от ЕС за месец, посветен на „кибер сигурността“.

“NET1" е поредният голям доставчик на интернет услуги в страната, който се включва в инициативата. В резултат на сътрудничеството между  МВР и българските телекоми, вече над 70% от интернет трафика в България се филтрира, с цел ефективно противодействие на разпространението на сайтове, съдържащи порнографски материали с деца.

В изпълнение на споразумението “NET1" вече използва системата „Спаси дете“,  разработена по идея и проект на oтдел “Киберпрестъпност“ при ГДБОП-МВР и изпълнена със съдействието на фирмата партньор „ПроХост“. 

„Спаси дете“ е създадена по съвместен проект между правоохранителните власти на България (ГДБОП-МВР) и Норвегия през 2015г. През изминалите 3 години системата показва изключително високи резултати:  филтрирани са над 3 000 000 заявки за посещения към повече от 30 000 интернет страници, обявени от списъка “Worst Of” на Интерпол, за страници с налично противоправно съдържание – материали с детска сексуална експлоатация.

През месец април тази година, антимафиотите от отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП-МВР предоставиха безвъзмездно системата, на своите колеги в Латвия. Това стана с одобрението на Министъра на вътрешните работи, след отправено официално искане от 

Националната полиция на Република Латвия

По силата на споразумения, сключени с най-големите доставчици на интернет услуги в Република Латвия, към момента над 50% от интернет трафика се филтрира за материали, съдържащи онлайн детска сексуална експлоатация. 

Отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП води преговори за предоставяне на свързаната с базите данни на Интерпол система „Спаси дете“ и на правоохранителните власти на Великобритания и Украйна.

Вижте още: