Apple се насочва към домашната роботика, след като прекрати проекта си за електрически автомобили

След като се отказа от плановете си за разработване на електрическа кола, софтуерният гигант Apple се е заел с проект за разработване на свой собствен интелигентен робот, който ще помага на потребителите в домашните функционалности. Компанията инвестира сериозен финансов и човешки ресурс в търсене на следващия си голям успех.
Apple вече създаде настолно устройство, което може да позволи на роботите да местят екрани около фиксирана зона, а сега фокусът се премества върху специален робот, който ще следва хората из техните домове. Проектът обаче все още е в начален етап на изследване и развитие.

Всичко това идва, след като Apple реши да закрие екипа, работещ по своя проект за разработване на електрически автомобили, който работеше усилено от 2014 г. до съвсем скоро. Тези усилия са част от целите на Apple за разширяване на бизнеса към нови продуктови пазари. Продукти като новите очила Vision Pro, както и Apple Watch също са част от подобни проекти.

Спирането на програмата за електрически автомобили доведе до уволнението на над 600 служители, включително няколко автомобилни инженери. Това е първото голямо съкращаване на технологичния гигант след пандемията. От друга страна, проектът за домашна роботика се очаква да бъде наблюдаван от екипите на компанията за изкуствен интелект и хардуерно инженерство.

Тъй като се предполага, че тези роботи могат да се движат сами, компанията разглежда и използването на алгоритми за навигация. Въз основа на доклад става ясно, че групата за домашни устройства на Apple отговаря за тяхното разработване и поне един инженер, който е работил по прекратената EV инициатива, се е присъединил към екипа.

Продуктите на проекта ще се конкурират с алтернативи от технологични лидери като Amazon и iRobot, които вече са създали някои иновации, свързани с личния асистент Alexa. Apple обаче вероятно ще се изправи пред предизвикателства, свързани с техническите функции и цената на такива устройства, което може да направи интегрирането на роботизирани продукти непосилно за обикновения собственик на жилище.

Роботите обаче не са като телефоните в този смисъл, в който хората в наши дни имат нужда от тях в живота си. Apple очевидно се притеснява дали хората ще платят „най-много пари“ за роботите, които има предвид, а ръководителите все още не могат да постигнат споразумение дали компанията трябва да продължи да работи по тези проекти. Вече е ясно, че Apple Car е извън картината и според съобщенията компанията поставя целия си фокус върху Vision Pro и новите продукти за дома, които също включват устройство за домашен хъб с дисплей, който прилича на iPad. Разбира се, Apple все още може да се откаже от всичко това и може да намери други категории продукти, в които да инвестира, ако открие, че те могат да ѝ донесат повече пари в бъдеще.

Вижте още:

15-годишните ученици в България са с по-ниски очаквания за завършване на висше образование или за заемане на ръководна позиция спрямо връстниците си по...