Младите хора в САЩ е толкова вероятно да притежават криптовалута, колкото и недвижим имот

Според данни от ново изследване на финансовото планиране на Policygenius за 2024 г., публикувано във вторник, е почти еднакво вероятно американските представители на поколението Z и милениалите да притежават криптовалута, както и да притежават собствен дом.

Тъй като покупката на жилище става все по-недостъпна за повечето младежи в цялата страна, средно едва 20% от милениалите и хората от поколението Z притежават дом, установява проучването. Това се съпоставя със средно 21% от респондентите от същите възрастови групи, които са заявили, че притежават криптовалута.

Разделяйки още повече данните, забелязваме, че само 13% от поколението Z (дефинирано като възраст от 18г до 26г в момента) притежават недвижими имоти, докато 20% притежават криптовалута. Междувременно 24% от милениалите (на възраст от 27 до 42 години) казват, че притежават недвижими имоти, докато 22% притежават крипто.

Младите хора в САЩ е толкова вероятно да притежават криптовалута, колкото и недвижим имот

Това не е изненадващо предвид напрегнатия жилищен пазар в САЩ. Докато за по-възрастните поколения собствеността върху жилище беше ключов момент и една от техните най-ранни (и най-големи) инвестиции, тази мечта е недостижима за мнозина днес.

Цените на жилищата се покачиха с 6,4% през февруари в сравнение с година по-рано, продавайки се на средна цена от 412 227 долара, според Redfin. Лихвите по ипотечните кредити също останаха високи над нивата отпреди пандемията в резултат на кампанията за борба с инфлацията на Федералния резерв, която остави лихвените проценти на 23-годишен връх между 5,25% и 5,5%.

Средната лихва по 30-годишна фиксирана ипотека се движи около 7%, оставайки почти двойно по-висока от тази само преди пет години, според седмичното национално проучване на Bankrate сред големите кредитори.

Съществува и друго голямо разделение между поколенията Gen Z и Baby Boomers, като все повече Gen Z казват, че притежават криптовалута, а не акции. Междувременно само 10% от Boomers (на възраст от 59 до 77 години) съобщават, че притежават криптовалута и 27% притежават акции.

Всичко това обаче не е от липса на желание. Близо две трети от поколението Z и милениалите вярват, че фондовият пазар е страхотно място за натрупване на богатство и инвестиране, според проучването Youth & Money в САЩ, проведено от CNBC и Generation Lab в края на януари. Но мнозина просто нямат достатъчно спестявания или остатъчни пари, за да инвестират.

Наскоро Федералната резервна банка на Ричмънд установи, че с напредване на възрастта хората са склонни да инвестират все повече и повече от парите си на фондовия пазар. Но с алтернативи като криптовалути и незаменими токени е възможно по-младите поколения да се обърнат към други инвестиционни методи, дори когато остареят.

Вижте още:

15-годишните ученици в България са с по-ниски очаквания за завършване на висше образование или за заемане на ръководна позиция спрямо връстниците си по...