ЕК:  Европа се нуждае от два нови атомни реактора на година

В близките 15 години Европа се нуждае от изграждането на два нови атомни реактора на година, както и от обединение на индустриалните партньори в рамките на усилията за подобряване на ситуацията с веригите за доставки. Това стана ясно по време на конференцията Powering Tomorrow, Inspiring Today: Nuclear Energy 2.0, състояла се в Брюксел.

На нея изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Марош Шефчович заяви, че е необходима подкрепа за инвестициите и финансирането на атомни проекти от страна на властите в ЕС, заради високите разходи, свързани с тях. Той призова и към оптимизиране на строителните процеси, подчертавайки ефективността на атомната индустрия и възможността за производство на екологично чиста енергия.


Шефчович, който отговаря за „Зелената сделка“ – ключовата политическа инициатива на ЕК, която цели икономиката на блока да стане климатично неутрална и устойчива, заяви, че сега в Европа се експлоатират над 150 атомни енергоблока, които осигуряват 22% от общата произведена електроенергия в ЕС.

Конференцията бе организирана от френската EDF, финландската Fortum и шведската Vattenfall, а медиен партньор бе Euractiv.

Вижте още:

15-годишните ученици в България са с по-ниски очаквания за завършване на висше образование или за заемане на ръководна позиция спрямо връстниците си по...