Франция пред икономическа дилема в сложна политическа обстановка

Новият премиер на Франция Мишел Барние заяви, че бюджетът на страната е в „много сериозна ситуация“. Министър-председателят даде знак за намерението си да повиши данъците, за да вдъхне живот на болния бюджет на страната. Това е ход, който може да предизвика раздор в дясноцентристкото политическо семейство, което беше готово да го подкрепи.

Съобщава се, че различни източници, близки до Барние, са казали на френските медии, че министър-председателят не е бил против повишаването на определени данъци, ако е необходимо, като се има предвид „много сериозната“ ситуация, в която се намира бюджетът на Франция.

Европейският съюз предупреди Франция, че е нарушила бюджетните правила още преди Барние да встъпи в длъжност, докато Централната банка на Франция заяви по-рано тази седмица, че прогнозираното връщане към публичен дефицит под 3% до 2027 г., в съответствие с правилата на ЕС, „не е реалистично“.

Дефицитът на публичния сектор на Франция се очаква да достигне около 5,6% от БВП тази година и да се повиши над 6% през 2025 г.

Новият министър-председател все още не е назначил кабинет и трябва да внесе в парламента бюджет за 2025 г. следващия месец. Това ще се разглежда като първият голям тест за неговото правителство и осигуряването на подкрепа може да се окаже трудно.

Политици от дясното политическо пространство и от центъра, които обикновено биха били склонни да подкрепят консервативната политика на Барние, включително поддръжниците на президента Еманюел Макрон, които го назначиха за министър-председател по-рано през септември, намекнаха, че повишаването на данъците би било стъпка, която е твърде далеч.

Непосредственият предшественик на Барние и председател на групата на Макрон Ensemble pour la République, Габриел Атал, призова за изясняване на тяхната „политическа линия“, за да се определи дали ще участват или не в правителството.

Срещата между Барние, който самият е член на дясната партия Les Républicains, и макронистите, която трябваше да се проведе на 18 септрмври, беше отложена, без да се дава времева рамка, според съобщенията.

„Много лоша идея“

Според съобщенията Вероник Луваги, депутат от Les Républicains, посочва, че десен премиер, който планира да повиши данъците, „е много лоша идея“.

„В момента имаме най-високото ниво на данъци и вноски в Европа“, казва тя. „Нека ви напомня, че тези вноски се начисляват на домакинствата и бизнеса.

Понастоящем няма ясна индикация кои конкретно данъци ще бъдат увеличени, но се носят слухове, че 25% ставка на корпоративния данък ще бъде целева, в допълнение към повторното въвеждане на данък богатство.

Възстановяването на такъв данък може да се разглежда като начин за преодоляване на пропастта с левицата в парламента, чиято подкрепа може да доведе до необходимост Барние да прокара бюджета и да подкрепи коалицията си, след провалените парламентарни избори във Франция през юли.

В противоположния край на спектъра това може да разгневи крайнодясното Национално обединение, което има властта да предизвика вот на недоверие към Барние, който вероятно ще мине с подкрепата на левите депутати.

Вижте още: