Инфлацията плаши европейците, сочи проучване на EOS

Според последното потребителско проучване на международния доставчик на финансови услуги EOS Груп, за 53% от европейците растящите темпове на инфлация водят до по-внимателно следене на цените, като 44% казват, че все повече се възползват от промоционални оферти, когато пазаруват. В този контекст, около три четвърти от анкетираните (73%) споделят притеснения за финансите си, а младите хора (групата на 18 до 34 години) все повече обръщат внимание на това как планират личния си бюджет.


● Европейците следят по-внимателно разходите си, притеснени от инфлационните процеси

● В сравнение с последните 6 месеца, младите хора по-често плащат в брой, въпреки разнообразието от методи за разплащане

● Проучването отчита повишена необходимост от информация за това как младите да управляват правилно финансите си

„В проучването виждаме, че инфлацията оставя своя отпечатък върху нагласите на потребителите и това е съвсем нормално, но има и своята позитивна страна, тъй като води до повишаване на финансовата дисциплина при домакинствата“, коментира Райна Миткова, управител на EOS в България. „Последните данни на Европейската комисия са предпазливо оптимистични, като годината е започнала по-добре от очакваното. Виждаме го и по нивата на събираемост в нашия бизнес, които стандартно са ефективен индикатор за чувствителни икономически сътресения - в момента при тях не отбелязваме проблеми.”

Разплащането в брой прави по-лесно управлението на разходите при младите

Освен по-отговорното отношение към личните финанси, проучването разкрива и промени в предпочитаните методи на плащане. Въпреки че по време на пандемията дигиталните разплащания станаха по-популярни, 42% от европейците заявяват, че са използвали по-често пари в брой през последните шест месеца. Интересен е фактът, че тази тенденция касае и групата на младите, като половината от 18-34-годишните също по-често са използвали пари в брой, наред с традиционно по-широкия набор от методи на плащане, характерен за тази възрастова група. Над половината от по-младата възрастова група заявява нуждата си от повишаване на финансовата грамотност. Това е доста над средното ниво (43%) и надхвърля резултата за поколението на над 50 годишните (34%).

„Повишеното използване на пари в брой от младите хора е пряко свързано със споделяната от тях нужда от повишаване на финансовата им грамотност - те предпочитат да боравят с пари в брой, тъй като така по-лесно могат да разчетат разходите си”, казва Тихомир Вълчев, управител на EOS в България.

„В училище не се учим как да управляваме средствата си, а това е също толкова важно, колкото и предмети като литература и математика и би трябвало да се изучава още в началните класове”, допълва Райна Миткова, управител на EOS в България. „С потребителското си поведение младите хора дават ясна заявка, че този проблем трябва да бъде адресиран - това е и една от мисиите на EOS, за която активно работим.”

Агенциите за управление на вземанията – персонален подход за преодоляване на финансови затруднения

Като един от водещите международни експерти в управлението на вземания, с клонове в 25 държави, всяка година EOS работи с реномирани институти за провеждането на пазарни и потребителски проучвания. Те изследват въпроси като платежни практики при гражданите и бизнеса, методи на плащане, дигитализация и помагат на компанията най-ефективно да съдейства на клиентите си да намерят индивидуално решение за намаляване на задълженията им.

„За нас е много важно да бъдем ориентирани към клиентите, да ги изслушваме и да предлагаме персонализиран подход за изплащане на задълженията, като възможните решения включват постигане на взаимни договорки за размера на вноските и еднократните плащания, както и предпочитанията им за това кога и как биха искали да се свързват с тях. Това им помага лично, но помага и на икономиката, в която се връщат парите“, казва Светла Петрова, търговски директор на EOS в България.

За потребителското проучване на EOS “Европейци във финансово затруднение?” 2023

В партньорство с Dynata, специалист в онлайн проучванията, EOS проведе онлайн анкета сред 7700 потребители в 13 европейски страни между 3 и 9 февруари 2023 г. Проучването се фокусира върху въпроса как последните шест месеца са се отразили на моделите на потребление и финансовото положение на респондентите.

Вижте още:

15-годишните ученици в България са с по-ниски очаквания за завършване на висше образование или за заемане на ръководна позиция спрямо връстниците си по...