„Най-зелените компании в България”Националният конкурс „Най-зелените компании в България” стартира на 14 април 2015 г. За пета поредна година той ще отличи най-иновативните и най-отговорните зелени компании в общо десет категории. В него могат да участват дружества, опериращи в България, но също и общини, асоциации и неправителствени организации.

Официалната церемония по награждаване на отличените ще се проведе на 28 май 2015 г. в Софийската филхармония.

Кандидатстването се осъществява с попълването на онлайн въпросник, който е на разположение до 15 май 2015 г. Той е достъпен на сайта на събитието – http://green.b2bmedia.bg

Специална награда „Зелена личност“

Като част от конкурса се приемат и номинации за специалното отличие „Зелена личност на 2014”.   Предложенията за „зелена“ личност се приемат на email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. до 10 май 2015 г.

На фейсбук страницата на събитието ще бъдат обявени кандидатурите на личностите, получили номинации и допринесли за популяризиране и утвърждаване на зелената идея. След онлайн публично гласуване във фейсбук ще бъде определен носителят на престижното отличие.

Награда за медии

За първа година в конкурса са предизвикани да участват и журналистите. Те могат да изпращат свои материали, посветени на “зелена” тема на email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. до 10 май 2015 г.

Най–добрите материали ще бъдат качени на интернет страницата на събитието и във фейсбук, като ще се състезават за първото място и престижното отличие - “Зелено перо”.

Освен призът “Зелено перо” победителят в надпреварата ще получи и специален подарък от организаторите – велосипед, предоставен от фирма Max Europe.


Надя Маринова: “Като цяло в българското законодателство няма много изисквания относно т-нар. зелен начин на работата на компаниите. Когато една фирма има програма за еко инвестиции, това е в голяма степен нейно желание и се дължи на нейната добра воля. А това е нещо е важно! Ето защо ние искаме чрез конкурса да насърчим тази част от дейността на компаниите в България, да я осветим и да дадем отличия, които за компаниите са наистина престижни.”

Марина Стефанова: “Считам, че зелената икономика е един от основните двигатели за растежа и може би ще стане приоритет за развитието на нашата цялостна икономика, но това което ни лисва е събирането на критична маса добри примери. Един от тези добри примери вече четири години е този конкурс. Вдъхновението, от това да видиш толкова много зелени иновации ми дава и повод за гордост, защото е част от работата ни в Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Вярвам, че един такъв конкурс би могъл изключително много да допринесе за осветяването на тези добри примери.”

Арх. Николай Гълъбов: “Благодарение на инициативи като тази в последните години много неща са се променили. Климатичните промени вече не се оспорват. Те са следствие на неустойчиви, незелени модели на развитие. Ролята на този конкурс за мен е една от стъпките, които стимулират обществото, да се покажат добрите примери за устойчиво развитие. За това с удоволствие се включих в този конкурс„.

Журито тази година е в състав:

Председател
Надя Маринова – гл. редактор и основател на b2b Mediа.

Членове на журито:
Н.Пр. Том ван Оорсхот , посланик на Кралство Нидерландия в България;

Борислав Стефанов, директор в GlobeCap Investment, българско дъщерно дружество на инвестиционен фонд от Саудитска Арабия;

Д-р Митко Василев, главен управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК);

Арх. Николай Гълъбов, Зам.- Председател на Камара на архитектите в България;

Юлиан Попов, Председател на Европейския институт за енергийна ефективност на сградите (BPIE), Старши политически съветник Европейската климатична фондация и бивш министър на околната среда и водите в служебното правителство 2013;

Марина Стефанова, изпълнителен директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Носител на приза “Най – зелена личност” в националния конкурс “Най – зелените компании в България”;

Благовеста Василева, член на управителния съвет на Българска Асоциация Биопродукти;

Халил Демирдаг, един от основателите на турско-българската търговско-индустриална камара. Носител на приз “Най – зелена личност”;


Категории
  • Автоиндустрия, транспорт, логистика и телекомуникаци

  • Енергетика, технологии, IT услуги

  • Индустрия и производствен сектор

  • Рециклираща промишленост, управление на отпадъци

  • Обществени организации, общини и държавни структури

  • Строителство, недвижими имоти, търговски площи, бизнес сгради 

  • Туризъм, хотелиерство и развлекателна индустрия

  • Финансови, банкови , счетоводни и правни услуги

  • Био индустрия, зелен бизнес

  • Хранителна индустрия, сектор „услуги”, търговия и селско стопанство

Вижте още: