Министър Нинова: Ще внесем предложение за обявяване на форсмажор заради войната в Украйна

Внасяме предложение в Министерски съвет за обявяване на форсмажор във връзка с войната в Украйна. То ще важи от 24 февруари до края на март и ще се отнася за всички сектори в българската икономика. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова на среща с представители на Камарата на строителите в България в отговор на тяхното настояване за регламентиране на настъпване на форсмажорни обстоятелства по договори заради военните действия в Украйна.По време на срещата Камарата на строителите в България настоя още квотите за стомани за строителството за второ тримесечие от Украйна и Русия да бъдат прехвърлени към Турция, Индия или други държави производители, с оглед спешно осигуряване на необходимото количество от тези продукти на местния пазар. Вицепремиерът Нинова се ангажира за съдействие.

Представителите на Камарата запознаха още вицепремиера с необходимостта от спешното индексиране на действащите договори с публични възложители. „Индексацията вече е закъсняла, браншът е в колапс.

Ако не се намери решение, обричаме всички на фалит“, казаха те. От Камарата коментираха, че индексацията трябва да е съответстваща на ръста на цената на крайния продукт. Представителите й поискаха като втора стъпка да се изработи траен механизъм, който да се заложи в Закона за обществените поръчки и да важи за всички договори с публични възложители занапред. Според Камарата заради забавянето на индексацията и проблемите, които това създава пред строителния бранш, е заплашено не само изпълнението на обектите, които в момента се реализират, но и инвестиционната програма на правителството.
„Строителството е основен сектор за българската икономика и трябва да се спасява. На първо място трябва да се борим за оцеляването и развитието на българските фирми.“, категорична бе министър Нинова.

Тя обеща съдействие и по проблема с индексацията.

Камарата на строителите в България бе представена от председателя на УС инж. Илиян Терзиев, инж. Любомир Качамаков, вицепрезидент на Европейската федерация на строителната индустрия, председателя на Контролния съвет инж. Благой Козарев, зам.-председателя на УС инж. Велико Желев, както и от членовете на УС проф. Николай Михайлов и Любомир Пейновски.

Вижте още:

Покрай новините за невъзможността за съставяне на редовно правителство, продължаващата войната в Украйна и други кризи, като че ли никой не обърна...