Напът ли е Европа да постигне целите си за вятърната енергия?

Европейските производители се състезават с часовника, за да построят достатъчно вятърни паркове и да постигнат целите на ЕС за възобновяема енергия до 2030 г.

Европейската комисия казва, че ЕС трябва да разшири капацитета си за вятърна енергия и да изгражда допълнителни 31 GW (гигавата) вятърни паркове всяка година, ако иска да постигне общата цел за възобновяема енергия от 42,5% до 2030 г. Тази амбициозна цел ще изисква огромно увеличение на вятърните паркове. Рекорден брой такива паркове бяха построени на континента през 2022 г., което е увеличение от 47% в сравнение с 2021 г. Въпреки това ЕС предупреди, че Европа все още е доста под годишните си цели.
ZF Wind Power, в северна Белгия, е световен лидер в производството на скоростни кутии, необходими за създаването на вятърни турбини. Турбините стават все по-големи, следователно скоростните кутии и оборудването, необходимо за тестването им, също стават по-големи.


Феликс Хенселер, главен изпълнителен директор на ZF Wind Power, обяснява, че няма да е възможно да се удвои производството до следващата година, но добавя, че някои фабрики не се използват достатъчно, което означава, че има място за бърз растеж, след като поръчките постъпят.

„Вече има наличен капацитет на пазара, който бихме могли да използваме, за да го увеличим. Амбициозно е, но като цяло не е невъзможно да го достигнем, но трябва да започнем сега“, посочва Хенселер.

ZF Wind Power прави задвижвания за Vestas – водещ световен производител на вятърни турбини. Мортен Дирхолм, старши вицепрезидент на групата за Vestas в Дания, наскоро подчерта значението на опростяването на бюрократичните процеси в Европа, за да може Брюксел да постигне целите си.

„В Европа може да отнеме например между седем и десет години от момента, в който политиците решат да продължат с проект за вятърна енергия, докато той действително започне да произвежда електричество към мрежата“, каза Дирхолм.

Какъв е планът за действие на ЕС?

Преместването на фокуса към възобновяемите енергийни източници е част от глобалните усилия за намаляване на зависимостта от изкопаеми горива и ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий.

Брюксел стартира Пакета за вятърна енергия миналата година, а през декември енергийните министри на 26 държави-членки обещаха да приложат промените, необходими в съответните им страни, за да увеличат броя на вятърните паркове и да засилят конкурентоспособността на европейската вятърна верига чрез хартата European Wind. Унгария така и не подписа споразумението.

Пакетът за вятърна енергия има следните цели:

• ускоряване изграждането на вятърната индустрия

• рационализиране на правилата за издаване на разрешителни

• подобряване на търговете чрез индексиране на цените

• намаляване на проблемите, причинени от нарастващата инфлация

• инвестиране в пристанища и мрежа

Колко вятърна енергия произвежда Европа?

Един гигават енергия се равнява на 1000 мегавата или един милиард вата. Много хора свързват измерванията във ват с електрическите крушки, но по същество един гигават енергия е достатъчен, за да захранва около 750 000 домове или средно голям град.

Вятърната енергия в момента представлява 19% от потреблението на електроенергия в Европа. 17 GW, построени миналата година, са достатъчни, за да покрият цялото потребление на електроенергия в Португалия, като се има предвид домакинско, търговско и промишлено комбинирано.

Европа иска нейният капацитет за вятърна енергия да достигне 451 GW до 2030 г. спрямо 180 GW днес, следователно увеличаването на производството е от ключово значение. На графиката виждаме какво е в момента годишното производство на вятърна енергия във всяка държава в Европа:

Напът ли е Европа да постигне целите си за вятърната енергия?

Рационализиране на бюрокрацията

Европейският съюз вече въведе нови правила за опростяване на издаването на разрешителни. През 2023г. в Германия и Испания са издадени 70% повече разрешителни за вятърна енергия на сушата, отколкото през предходната година.

Известо е обаче, че китайски производители разработват вятърни турбини на по-ниски цени с щедри финансови условия. В същото време Европа силно зависи от Китай за редкоземни елементи, които са от съществено значение за производството на вятърни турбини. 98% от европейския внос на редкоземни елементи, като ниобий, литий и кобалт, идва от Китай.

Вижте още:

15-годишните ученици в България са с по-ниски очаквания за завършване на висше образование или за заемане на ръководна позиция спрямо връстниците си по...