1364086През май ще се проведе събеседването с избраните кандидати, а обучението ще бъде през юли

Над 150 души са кандидатствали досега в първата по рода си безплатна образователна програма за администратори на бази данни (DBA) в България – Лятна DBA Академия. Кандидатстването е онлайн и все още е отворено, но срокът изтича съвсем скоро – на 30 април.

Инициатор на проекта е SQL Master Academy – единственият обучителен център в България, специализиран в SQL Server.

След като разгледа кандидатурите, екипът на SQL Master Academy ще направи първоначалната селекция от кандидати, които ще получат покана за събеседване през май.
До 15 юни екипът ще направи финалния подбор на кандидатите, одобрени да участват в Лятната DBA Академия. Ще бъдат оформени 1 или 2 групи от до 10 души. Сред основните критерии за избора ще бъде мотивацията на участниците, а не толкова техническите им познания и опит, тъй като обучението е за начинаещи.

„Интересът към Лятната DBA Академия е голям и с нетърпение очакваме да се срещнем на живо с кандидатите. Желание да преминат обучението имат хора на възраст от 20 до 40 г. и с най-различни професии и образование. Това е ясен знак, че в България има нужда от качествен и достъпен модел за обучаване на администратори на SQL Server бази данни, без значение какво образование или кариера имат зад гърба си. Ние създадохме Лятната DBA Академия именно за да дадем шанс на повече хора да изберат една перспективна кариера,

с която могат да бъдат успешни и щастливи“, заяви Маргарита Наумова, основател на SQL Master Academy.

Обучението – през юли

Обучението ще се проведе през юли. То е базирано на 4 от курсовете на SQL Master Academy, адаптирани за интензивно обучение в специална програма от 5 модула:
Windows и Active Directory за администратори на бази данни

Администриране на SQL Server

Основи на разработването на SQL Server решения локално и в облака

Мониторинг и отстраняване на проблеми в SQL Server

Нетехнически умения – управление на времето и задачите, работа в екип

Всички модули ще бъдат проведени присъствено в учебната зала на SQL Master Academy в София. Те ще бъдат водени от професионалния екип от инструктори на Академията, ръководен от Маргарита Наумова.

Обучението ще бъде целодневно (9:00-17:00 ч.) от понеделник до петък и ще продължи общо 4 седмици. За да завършат Лятната DBA Академия, курсистите ще трябва да преминат успешно тестове за всеки отделен модул, както и финален тест.

Цялото обучение е напълно безплатно. Ако беше платено, то би струвало около 3000 евро.
Възможност за работа

Създаването на Лятната DBA Академия е провокирано, от една страна, от цялостното състояние на пазара на труда в България, а от друга – конкретно от недостига на квалифицирани ИТ специалисти.

Курсистите, които успешно завършат Лятната DBA Академия, ще бъдат представени пред потенциални работодатели. Тези компании ще имат възможност да се запознаят с обучаемите и техните резултати и да им предложат работа.

Така Академията ще изпълни мисията си не само да предложи достъпно и качествено обучение за администратори на бази данни, но и да подпомогне работодателите при подбора и въвеждането на такива специалисти в реална работна среда.

Вижте още:

Държавата започва обсъждането на възможностите за изграждането на консолидиран платежен механизъм за компенсиране на производителите при форсмажорни обстоятелства. Това се...

Между 6 месеца и 1 година са необходими на българските компании, за да се подготвят за еврозоната. Това показват резултатите от неформално проучване на Асоциация на...