Автономните летателни апарати – бъдещето на логистиката

Пистата за карго дронове ще бъде задължителна част на логистичната инфраструктура

Очаква се автономните летателни апарати да навлязат успешно в сферата на логистиката и да я преобразят. Тази на пръв поглед извънземна тенденция не е новост за България. Представената и у нас международна логистична компания cargo-partner вече проучва възможностите и подготвя съоръжения за внедряване на летателните машини в бизнеса си.

Да направят доставките по-бързи и по-евтини: дроновете го могат. Те са изключително ефективни в логистиката на последната миля и при спешните пратки, където предлагат непознати досега предимства. Най-малките и леки дронове могат да работят успешно и в складовите пространства. В тези роли безпилотните самолети могат да се управляват автоматично от специализиран софтуер, а прякото човешко участие вече не е нужно. Така всеки апарат ще получи най-ефективното разпределение на задачите си и в същото време ще има контрол на изпълнението на задачите и превенция на сблъсъци с други дронове и обекти .

Дроновете вече намират приложение и във вътрешния транспорт на резервни части, като различни артикули се доставят до конвейера. По този начин безпилотните самолети предлагат нестандартни и много рентабилни решения за опростяване на оперативните производствени процеси. Логистичният сектор участва във възхода на тази техническа иновация и има още по-големи очаквания за бъдещето на дроновете. Включително и у нас има компании, поели по пистата към това обещаващо бъдеще.

Именно в подготовката си за възхода на автономните летателни апарати логистичните компании добавят писти за дронове като част от своята инфраструктура. Такъв пример е cargo-partner: „При разширението на складовата ни база в Словения освен най-модерното складово оборудване предвиждаме и изграждането на писта за дронове, като плановете са безпилотните машини да осъществяват доставките до краен клиент“, коментира управителят на cargo-partner в България Димчо Димчев.

Автономните летателни апарати – бъдещето на логистиката

„Отчитаме потенциалните предимства на дроновете във веригата на доставките за съкращаване на времето за доставка “, допълва той. В складовете дронове могат да следят и инвентаризират складовата наличност по-лесно отколкото хората. По време на полет дронът прави по 30 снимки в секунда и може да каталогизира всички артикули по стелажите както и да актуализират наличностите в складовият софтуер.

Със сигурност онези, които първи се възползват от предимствата на безпилотните самолети, ще получат значително конкурентно предимство. Струва си да се побърза.

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...