Българите наемат най-често Apple устройства, конзоли, дронове и фитнес уреди през изминалата година

Прогнозираната рецесия през 2022 година доведе до свиване на личните бюджети на потребителите. Според данни на НСИ, годишната инфлация за септември 2022 г. спрямо септември 2021 г. е 18.7%, като най-голямо е увеличението на цените в сферите на образование, жилища, вода, електроенергия, газ и други горива и хранителни продукти. Нарастващата рецесия е предпоставка за търсене на алтернативни решения в сферата на забавленията - като наемането на техника, вместо традиционното закупуване.


Именно поради това услугата за наемане на техника, предлагана от StartUp компанията Addit.tech става все популярна сред потребители през изминалата година. Най-наеманите продукти са Apple устройствата, геймърските конзоли, дроновете - те са най-предпочитани за наем през топлите месеци, а фитнес продуктите (като пътеки за бягане, тренажори и велоергометри), са по-наемани през студените месеци.

Ани Бъчварова, един от съоснователите на компанията споделя: „През изминалата 2022 г. забелязваме огромен ръст на запитвания за наем на електроника през нашата платформа. Щастливи сме, че все повече българи предпочитат да наемат, вместо да купуват. Отчитаме факта, че клиентите ни вече разбират услугата ни и ползите от нея“.

С нарастването на глобалния електронен отпадък на световно ниво, все повече потребители търсят начин да намалят личния си отпечатък в неблагоприятните очаквани статистики - очаква се, че до 2050 г. той ще достигне 110 милиона тона.

Българите наемат най-често Apple устройства, конзоли, дронове и фитнес уреди през изминалата година

В тази връзка през 2023 г. се очаква ръст на потребителите на компаниите за техника под наем в световен мащаб, тъй като наемът на електроника е алтернативен модел на потребление, ограничаващ до минимум отпадъците, подкрепящ кръговата икономика и също така даващ възможност за предвидими, равни месечни плащания, което само по себе си е голям бонус в растящата финансово несигурна ситуация по света.

Вижте още: