Firefly Aerospace обявява споразумение с Fleet Space за изследване на далечната страна на Луната

Компанията за цялостен космически транспорт Firefly Aerospace обяви ново споразумение с Fleet Space Technologies, австралийска фирма за изследване на космоса, за доставка и експлоатация на сеизмичен полезен товар на обратната страна на Луната чрез апарата за междупланетно изследване SPIDER.

В допълнение към полезните товари от НАСА и Европейската космическа агенция, подкрепяният от Австралия SPIDER ще лети на спускаемия модул Blue Ghost като част от втората лунна мисия на Firefly през 2026 г.


„Екипът на Firefly приветства Fleet Space в нашата лунна мисия на далечната страна, която ще служи като важен градивен елемент за бъдещи човешки и роботизирани мисии“, каза Бил Вебер, главен изпълнителен директор на Firefly Aerospace.

„Firefly с гордост подкрепя нарастващата лунна икономика в Съединените щати, Европа, а сега и в Австралия, и ние каним още нации от Artemis Accords да се присъединят към нас, докато заедно изграждаме устойчиво присъствие на Луната.“, добави той.

SPIDER на Fleet Space е част от инициативата „от Луната до Марс“ на Австралийската космическа агенция, която е в съответствие с програмата Артемида на НАСА за подпомагане на бъдещо обитаване на Луната. След разгръщането на полезния товар, лунният модул Blue Ghost на Firefly ще осигури непрекъснато захранване и комуникации, позволявайки на SPIDER да улавя сеизмични данни от лунната повърхност за 14 дни. Тези данни ще дадат представа на учените за геоложките свойства на лунната подповърхност и за нейния минерален профил.

„Във Fleet сме развълнувани да допринесем с нашата пасивна сеизмична технология SPIDER към лунната мисия на Firefly и напредъка във фундаменталните изследвания на Луната,“ каза Мат Пиърсън, съосновател и главен изследователски директор във Fleet Space Technologies.

„Всяка инфраструктура, изградена върху други светове, ще зависи от дълбокото разбиране на подповърхностния състав на място и за нас е чест да си сътрудничим с международната общност, за да спомогнем за отключване на критични прозрения за поддържане на човешкия живот извън Земята.“, допълва Пиърсън.

Освен SPIDER, втората лунна мисия на Firefly ще достави сателита Lunar Pathfinder на Европейската космическа агенция до лунната орбита, както и радиотелескопа LuSEE-Night на НАСА до лунната повърхност като част от инициативата за търговски лунни услуги за полезен товар (CLPS).

Firefly вече завърши предварителния преглед на проекта за Blue Ghost Mission 2 по-малко от шест месеца след наградата на NASA CLPS. В същото време компанията приключва крайните етапи за първата си мисия до Луната през 2024 г. и наскоро завърши разработването и сглобяването на структурата и флуидните системи на Blue Ghost.

Firefly Aerospace обявява споразумение с Fleet Space за изследване на далечната страна на Луната

Базираната в Тексас Firefly Aerospace има за цел да предостави на частни и обществени клиенти достъп до космоса, доставяйки полезни товари до повърхността на Луната. Компанията достигна орбита за първи път през октомври 2022 г. със своята ракета Alpha, но в крайна сметка достави полезния си товар на по-ниска орбита от предвидената. През септември тази година Firefly успешно достави сателит на Millenium Space Systems до ниска околоземна орбита като част от мисията за бързо реагиране Victus Nox на космическите сили на САЩ. Компанията постигна критичната цел на мисията, като финализира всички договорености, свързани с изстрелването, за по-малко от 24 часа.

Firefly не е единствената компания, която работи върху разработването на търговски доставки до лунната повърхност като част от нарастващата космическа икономика. Базираната в Питсбърг компания Astrobotic работи усилено по разработването на своя лунен спускаем апарат Peregrine, който първоначално беше планиран за изстрелване в края на 2022 г., но претърпя забавяния главно поради неговата ракета носител, ракетата Vulcan Centaur на United Launch Alliance.

Междувременно Intuitive Machines се подготвя за изстрелването на своя спускаем апарат Nova-C през януари 2024 г., който ще пренесе пет полезни товара на НАСА до южния полярен регион на Луната.

Тези компании се надпреварват да станат първото частно начинание, което ще кацне на повърхността на земния спътник. Японският ispace се провали в опита си през април, когато неговият спускаем модул Hakuto-R погрешно изчисли разстоянието си до лунната повърхност. През 2019 г. израелският апарат Bersheet също претърпя подобна съдба.

Вижте още: