Google стартира асистентът Duet AI за Workspace

Google обяви, че стартира интелигентния асистент Duet AI във всички свои приложения към Workspace, включително Gmail, Drive, Slides, Docs и други. Това е масивна актуализация, идваща в портфолиото от софтуерни продукти на гиганта. Сега всеки, който е абониран за платената версия на Google Workspace, ще може да използва Duet.

Компанията обяви Duet AI на своята I/O конференция за разработчици по-рано тази година, представяйки широката гама от функции, които той предлага. Може например да помолите Duet да превърне записките ви от Google Документи в презентация или да го накарате да направи диаграма от данните в електронна таблица. Duet може да бъде и творчески инструмент – да напише отговор на имейл, да генерира изображения или да провери вашата граматика. Може да бъде използван и за намиране на файлове и информация от Google Диск, както и за обобщаване на голям обем от документи.

Duet е общ термин за много специфични за различните приложения функции. Duet в Google Meet означава базирани на изкуствен интелект настройки на осветлението и звука заедно с автоматизирани резюмета на срещите. В чат означава автоматични обобщения на дълги теми, които нямате време да прочетете.

Предизвикателството за всички тези инструменти е, че основните технологии за изкуствен интелект не са перфектни, а залозите към тях са високи, когато се работи с критични за бизнеса данни. Ако чатботът Bard на Google си измисли филм, който всъщност не съществува, това би било просто глупава грешка. Обаче ако Duet тълкува погрешно или измисля нереални данни за продажбите на вашата компания, това може да доведе до големи проблеми. Асистентът се опитва да се придържа към данните и файловете на потребителите си, но всеки, който разчита на ИИ, би било разумно винаги да проверява работата му отново.

Ако сте потребител на Workspace, Duet ще започне да се показва в практически всички приложения, които използвате. На някои места това е отделно меню, до което влизате, като щракнете върху иконата Duet в горния десен ъгъл. На други места можете да помолите Duet за помощ направо от основния интерфейс. Като се има предвид склонността на Google да поставя най-новите си функции отпред и в центъра, вероятно няма да можете да пренебрегнете Duet, дори и да искате.

С Duet Google директно предизвиква Microsoft, която изгради AI система, наречена Copilot, която e с подобни функции и работи в повечето услуги на Office. Тези обширни инструменти за правене на всичко са в основата на бъдещето и за двата големи офис пакета. И двете компании вярват, че изкуственият интелект има потенциала да промени начина, по който работим.
Извън интеграциите на ИИ, приложението Google Chat също получава нов фейслифт.

Досега то изглеждаше като доста просто приложение за съобщения със списък от разговори вляво и активен чат отдясно. Сега ще има още много функционалности. Част от тях включват нов начален изглед с всички скорошни разговори, както и специални начини да се видят всички разговори и споменавания със звезда. Засега всичко ще бъде в обратна хронология, но Google казва, че планира да започне по-интелигентно организиране и подреждане на информацията през следващата година. Интерфейсът като цяло също получава малко обновление, с по-големи бутони и естетика, заимствана от дизайнерския език на Google – Material You.

Чатът вече не е само за текст. Google добавя „срещи“ към приложението, което по същество предлага начин за стартиране на видео или аудио среща с едно щракване. Основната технология зад това е Google Meet, което е изненадващо разумна част от корпоративната синергия от Google — това е по-опростен, по-малко интензивен интерфейс за установяване на връзка. Междувременно Spaces, подобните на Discord групови канали в Chat, вече могат да включват до 500 000 души, което е 10 пъти повече от предишното ограничение от 50 000 членове.

Вижте още:

Държавата започва обсъждането на възможностите за изграждането на консолидиран платежен механизъм за компенсиране на производителите при форсмажорни обстоятелства. Това се...

Между 6 месеца и 1 година са необходими на българските компании, за да се подготвят за еврозоната. Това показват резултатите от неформално проучване на Асоциация на...