Известни са победителите в конкурса „Наградите на БАИТ“ за 2021г.
На официална церемония вчера бяха отличени победителите в отделните категории от конкурса „Наградите на БАИТ” за 2021 г. И тази година събитието се проведе във виртуално студио и бе излъчвано онлайн.

Наградата за специален принос беше обявена от Пламен Славов, секретар по духовност  и култура, който отправи приветствие от името на президента Румен Радев, патрон на наградите. „Секторът на информационните и комуникационни технологии чрез своята достъпност, мобилност и приложимост е неоспорим фактор със съществено значение за общественото развитие“, заяви Пламен Славов. По думите му информационните технологии оказват влияние както за развитието на образователната и здравната система, така и в областта на управление на производствените процеси и предоставянето на услуги.

Носител на наградата за специален принос в развитието на информационните и комуникационни технологии в България е проф. д-р инж. Сотир Сотиров, заместник-ректор по международната дейност и следдипломната квалификация на Университет „Проф. д-р. Асен Златаров“, гр. Бургас. Със своята дейност и отдаденост проф. Сотиров дава своя значим принос за развитието на ИКТ в Бургас и региона, който се превръща в новата най-бързо развиваща се ИТ дестинация, извън София. Освен създател на нови специалности и катедри с ИТ насоченост в университета, проф. Сотиров работи активно с община Бургас – в лаборатория за виртуална и добавена реалност, запознава преподаватели с новите технологии. Също така е създател на Хакатон Бургас, който подпомага града с интелигентни решения. Основен двигател е на инициативата “Лятна IT академия“, в която са се обучавали над 600 ученици и студенти. Проф. Сотиров е член на училищните настоятелства на Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации и ОУ "Александър Георгиев-Коджакафалията".

„Всичките участващи проекти показаха нагледно как ИТ компаниите са работили в широк периметър и по много направления през 2021 г.“, посочи председателят на УС на БАИТ Светозар Илиев. Прилагането на ИТ в образователния процес и подготовката на кадри за ИТ индустрията остават отново много важни теми и задачи за бранша, добави още той.

Победителите

В категория Младежка награда журито отличи проектът Shopping energy на осмокласничките Антония Митева и Румяна Иванова от Бургас. Това е работещ, сертифициран прототип на количка за пазаруване, която произвежда „чиста, зелена“ електрическа енергия, която може да се използва за зареждане на телефона на клиента, докато пазарува, или след края на пазаруването да се прехвърли в по-голяма акумулаторна батерия на стоянка. Идеята е надградена и в общинските велосипеди на град Бургас.

В Образователна награда плакетът грабна АБИЛИТИКС ООД – за онлайн платформата „Чатмат“. Иновативното обучително средство подпомага учениците в усвояването на математиката, като  отговаря веднага и конкретно на въпроси върху учебния материал. Освен това чатботът може да се самообучава и дава отчет какви въпроси са му задавани.

Наградата в категория Журналистически принос получи Доротея Николова, БНР/Радио Варна, автор и водещ на предаването за предприемачество и иновации „Start Up“. Чрез всеки свой гост, журналистът представя по достъпен и вдъхновяващ начин на широката аудитория възможните приложения на информационните технологии в другите сектори на икономиката.

В категория Публична администрация наградата получи Националната агенция по приходите за проект: „Надграждане на основните системи на НАП за предоставяне на данни и услуги към вътрешни и външни системи“. Проектът е насочен към гражданите, бизнеса, всички администрации и партньори, като и служителите на администрацията.

В категорията StartUp компания победител стана АМПЕКО ООД с със софтуер за управление на зарядни станции. Компанията стартира с 6-има основатели, а 3 години по-късно има над 50 служители и развива дейност на 6 континента.

Наградата за Успешен български ИКТ продукт/услуга бе спечелена от ЗенХолд АД – за разработването на иновативна VR технология, съчетаваща похватите на фотограметрията и гейминга. Тя вече се използва за обучения на персонала в компании от различни индустрии.  

В категория Успешен ИКТ проект в полза на българската икономика журито отличи Дентална клиника Д-р Парушева. През 2021 г. лечебното заведение започва да предлага дентални услуги в същия ден чрез 3D принтиране и изцяло дигитален работен процес – пациентът може да получи коронка за час и половина вместо за две седмици.

Предметни награди

Освен плакетът и почетната грамота всички победители получават и пакет за Agile Project Management MultiTraining програма, който включва 8 семинара с фокус върху конкретна тема от сферата на управление на проекти с гъвкави методологии, осигурени от bTalks Live Training Platform; 4 продукта „Сиела Норма“ и 4 ваучера, за чиято стойност спечелилите ще могат да закупят книги от книжарници „Сиела“. Ардес Информационни Технологии (Ardes.bg) ще осигурят на наградените различни електронни устройства.

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...