Тенденции за малкия и среден бизнес – хибридна мобилна работна сила, сигурност и 5G свързаност
Малките и средни предприятия, които успешно оцеляха след пандемията, трябваше да внедрят бизнес модел на дигитални технологии, за да обслужват своите клиенти и да се свързват успешно със своите служители, като същевременно гарантират надеждна и сигурна мрежа, която да поддържа необходимата технология. Трите тенденции, които се появиха, са: хибридна мобилна работна сила, мобилна сигурност и ролята на 5G в свързаността.

Хибридна мобилна работна сила

Преди пандемията това може да е звучало доста утопично, но сега тази тенденция изглежда напълно вкоренена в бизнес практиката, поне в чужбина. По отношение на удовлетвореността на служителите, малките и средни предприятия, които предлагат тази опция, могат да привлекат повече таланти. Това води до по-големи иновации, които са в основата на успеха на бизнеса.

За да подкрепят хибридния модел, предприятията трябва да проучат технологии и решения, които подобряват предприемачеството, сътрудничеството и сигурността. Те трябва да се съсредоточат върху опциите за безжична свързаност, за да гарантират, че имат надеждни връзки и инструменти за сътрудничество, които позволяват на служителите да работят заедно ефективно, независимо къде се намират. Такъв надежден и достъпен вариант за българските предприятия е Soft1 Cloud ERP.

Мобилна сигурност

До 2020 г. повече от 60% от малките и средни предприятия са претърпели някаква форма на кибератака, според International Data Corporation (IDC). Хибридният работен модел може да предложи значителна гъвкавост, но в същото време може да „приветства“ онлайн атаки от всякакъв вид. Разбирането на рисковете и партньорството с доставчици, които ще допринесат за инсталирането и функционирането на защитена мобилна среда, е необходима първа стъпка.

МСП трябва да прилагат политика на нулево доверие, за да се предпазят от потенциални заплахи. В същото време това означава, че те трябва да имат превантивна стратегия за това как могат да контролират хората, системите и услугите, които използват мрежите. Служителите трябва да бъдат обучени за свързаните рискове, като фишинг и злонамерен софтуер.

Ролята на 5G

Според проучване на PwC, 72% от бизнес лидерите планират нови инвестиции във виртуални инструменти за сътрудничество, а 70% планират да увеличат инвестициите в ИТ инфраструктура, за да осигурят виртуална свързаност. 5G дойде в идеалния момент, за да отговори на нуждите на мобилно работно място. Благодарение на надеждната връзка, мобилността на предприятията вече е възможно да функционира безотказно.

Списъкът с възможни 5G приложения е безкраен, като много малки и средни предприятия искат да подобрят своите операции за проследяване и управление на активи, управление на автопарка, сигурност на водача или свързано оборудване, наред с други приложения.

В бъдеще 5G ще предложи значителни ползи за малките и средни предприятия, например чрез поддръжка на критични приложения, които изискват минимално забавяне и надеждност.

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...